gemeente Laakdal
A  A  A  A 

Laakdal is FairTrade gemeente! Wat na de titel?

De tijd van de geitenwollensokken is voorbij. FairTradeproducten zijn trendy én professioneel! FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat een gemeente en haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken. Een FairTradeGemeente moet hiervoor verschillende initiatieven nemen en blijven nemen voor het behalen en behouden van de titel. Zo moet er voldaan worden aan 6 criteria (www.fairtradegemeenten.be). Aan deze criteria voldeed Laakdal dankzij de hulp van de inwoners en werd op 10 oktober 2009 uitgeroepen tot FairTradeGemeente!

Is mijn FairTradeGemeente er klaar voor?
Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in aanmerking om een ‘5 sterren-FairTradeGemeente’ te worden. Laat je interesse blijken aan jouw regiobegeleider. Samen kunnen jullie bepalen of je gemeente er klaar voor is. De stevige basis die werd opgebouwd aan de hand van de originele 6 criteria is immers van groot belang voor het welslagen van de 5 nieuwe sterren. De overkoepelende doelstelling van dit sterrensysteem is het engageren van de bevolking voor Fair Trade via de vele contacten die jullie al hebben in je gemeente.

Doelstelling?
Meer specifiek willen we dat 25% van de burgers in onze FairTradeGemeente bewust kiest voor Fair Trade. Wat betekent dat, ‘bewust kiezen voor Fair Trade’? Dat betekent dat iemand ...
- weet wat Fair Trade inhoudt, en
- deze producten minstens 4 keer per jaar aankoopt/verbruikt.

Laakdal heeft zijn eigen Oxfam-Wereldwinkel! Het huismerk van Oxfam-Wereldwinkels is Oxfam Fair Trade. De bekendste producten zijn rode, witte- en schuimwijn, koffie, chocolade en fruitsap. Maar er zijn om en bij de 200 fairtradevoedingsproducten in het gamma. Dit maakt van Oxfam Fair Trade het voedingsmerk bij uitstek voor eerlijke handel.
Ook enkele Laakdalse supermarkten verkopen fairtrade:
· Zaal ’t Buurthuis, Zandstraat 13, 2431 Laakdal
· B&B Welcome Home, Huisbroekstraat 3, 2430 Laakdal
· Wijnhandel Ghoos, Verboekt 196, 2430 Laakdal
· M&M Fashion, Veerledorp 27, 2431 Laakdal
· Delhaize, Okay Colruyt en Aldi in Veerle verkopen eveneens Fairtrade!


 

© 2013 gemeente Laakdal | Administratief centrum - Kerkstraat 21 - 2430 Laakdal - T 013/67 01 10 - F 013/67 25 89 -
design & development by e2e NV