Alles over testen op het coronavirus

Heb je symptomen, een hoogrisicocontact of een positieve zelftest? Weet je niet wanneer, hoe of waar je je moet laten testen? In dit bericht vind je een handig overzicht.

Test-, quarantaine- en isolatiebeleid vanaf 10/01

Door de exponentiële stijging van de Omicron-besmettingen worden het test-, quarantaine- en isolatiebeleid aangepast om het testsysteem te vrijwaren en de maatschappelijke impact te beheersen.

Meer info over dit beleid via: https://www.info-coronavirus.be/nl/news/imc-0401/

Een handig overzicht per situatie

Een handig stappenplan per situatie: bij klachten, een hoogrisicocontact zonder symptomen of op reis vind je hieronder.

     

 

Samen sterk tegen corona via mijncoronatest.be

Voortaan vind je via mijncoronatest.be een handige overzichtspagina, de verschillende tools zijn daar gebundeld.

Je kan hier:

  • een vragenlijst invullen voor een testcode (bij symptomen)
  • een tescode aanvragen voor een betalende test
  • een testlocatie vinden
  • je testresultaten bekijken
  • je hoogrisicocontacten doorgeven

Corona en advies-en hulplijn Zuiderkempen

Op het nummer 014 49 67 62 kan je vanaf nu als inwoner van de Zuiderkempen allerlei vragen stellen in verband met testen, quarantaine, isolatie,… Als je milde symptomen hebt, en je het zelf niet nodig vindt om hierover een arts te spreken, kan je via deze lijn een testcode krijgen of een afspraak maken in een testcentrum. Calltakers zullen zorgvuldig de tijd nemen om je coronagerelateerde vragen te beantwoorden volgens de meest recente richtlijnen. De calltakers achter de advieslijn worden grondig opgeleid en bijgestaan door onze coördinerende artsen en volgen het actuele test- en quarantainebeleid op de voet.

Deze advieslijn komt er ter ondersteuning van de huisartsen, die opnieuw een piek van het aantal coronabesmettingen verwachten vanaf eind januari. Als je milde symptomen hebt, niet erg ziek en niet ongerust bent, kan de calltaker al jouw vragen beantwoorden. Zo kunnen de huisartsen zich concentreren op zieke mensen en zich focussen op hun zorgtaken. Je kan het corona callcenter dagelijks bereiken via 014 49 67 62, op weekdagen van 9.00 u. tot 17.00 u. en tijdens de weekends tussen 8.00 u. en 18.00 u.

Helpdesk Zuiderkempen

De helpdesk voor het vaccinatiecentrum blijft uiteraard bestaan. Je kan nog steeds terecht via 014 56 79 90 met specifieke vragen over je afspraak in het vaccinatiecentrum in Geel of Westerlo.

Het callcenter voor het aanmaken van testcodes voor hoogrisicocontacten is omwille van de gewijzigde teststrategie niet meer operationeel.

Quarantainecertificaat

Als de overheid de identiteit en GSM-nummer van een hoogrisicocontact kennen,  of via het contact center, of via de tool waarbij index cases hun hoogrisicocontact kunnen aanmelden, krijgen zij een quarantainecertificaat toegestuurd en een sms met een code. Ze kunnen hun quarantainecertificaat desgevallend met een toegezonden code afhalen via de hieronder beschreven procedure. Al wie als hoogrisicocontact volledig gevaccineerd is, heeft geen quarantainecertificaat nodig.

Hoe krijg ik mijn quarantainecertificaat?

Een quarantainecertificaat wordt verstuurd naar het e-mailadres dat je opgaf en/of naar je eBox die je online kan raadplegen via www.myebox.be. Als je dit quarantainecertificaat niet hebt ontvangen op een van deze twee kanalen maar je hebt wel een sms met de quarantaine-code ontvangen, dan kan je het hier aanvragen met volgende gegevens:

  • je rijksregisternummer
  • de 16-cijferige code die je per sms ontvangt (de quarantaine-code)
  • je GSM-nummer
  • je e-mailadres

Als je geen sms kan ontvangen, kan je een certificaat aanvragen via je huisarts.