Asbest verwijderen, nu of nooit

Nieuw: Subsidies voor het laten ophalen van asbestgolfplaten

De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt gezondheidsrisico’s in. Ook in de Kempen zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of –golfplaten. De Kempense gemeenten,  IOK Afvalbeheer  en OVAM maken werk van een versnelde afbouw van asbest.

Het is nu ook mogelijk om hechtgebonden asbest thuis te laten ophalen. Concreet leveren we plaatzakken of een container (15m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen. Je vult deze zelf met jouw asbestgolfplaten en/of asbestcementleien. Nadien komt IOK Afvalbeheer de zakken of container ophalen. Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Tot 80% goedkoper.

 

Samen verslaan we het asbestbeest

Asbest werd decennialang gebruikt in bouw- en materiaaltoepassingen. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten. Omdat asbestmaterialen met de jaren minder veilig worden, keurde de Vlaamse Regering op 20 juli 2018 een versneld afbouwbeleid goed. Met het actieplan Asbestafbouw worden eigenaars ondersteund om asbest in gebouwen sneller op te sporen en te verwijderen.

 

Hoe werkt het?

IOK Afvalbeheer levert de plaatzak(ken) of een container en persoonlijke beschermingsmiddelen om veilig het asbesthoudend materiaal te ontmantelen. Je ontvangt ook een brochure met tips om het asbest veilig te verwijderen en jezelf en je gezin te beschermen. Je zorgt zelf voor de verwijdering van het hechtgebonden asbest en bergt het op in de plaatzak of container. Dan maak je een afspraak en komt IOK Afvalbeheer de asbesthoudende materialen bij je thuis ophalen.

 

maximaal aantal

inhoud

plaatzakken

6

in 1 plaatzak passen maximaal 13 platen van +/- 400 kg = 30 m²

container

2

Vanaf 180 m² (+/- 80 platen, +/- 2.400 kg) krijg je een container


Wat kost het?

In de onderstaande tabel vind je alle tarieven, plaatsing en ophaling inbegrepen.

 

Prijs

Inbegrepen materiaal

Plaatzakken
normale prijs 80 euro

nu 30 euro/stuk

vanaf 2e 20 euro/stuk

2 sets PBM’s*
infobrochure

Containers

Normale prijs 930 euro

nu 170 euro/container

containerbag
2 sets PBM’s*
infobrochure

Extra PBM set

7 euro

Een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen

*PBM’s zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Een set van PBM’s bestaat uit:  een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen.

Om een plaatzak of container te bestellen bel je naar 014 56 27 75 of mail je naar afvalbeheer@iok.be . Of bestel via het e-loket op  www.iok.be/asbest

Kleine hoeveelheden asbest, gratis naar het recyclagepark

Via het recyclagepark kan je ook steeds kleinere hoeveelheden asbest gratis afleveren. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …).

 

Zelf asbestcement golfplaten verwijderen

Controleer eerst of je het asbest zelf mag verwijderen, beantwoord volgende vragen:

  • Ik kan het materiaal verwijderen zonder het te breken.
  • Ik kan het materiaal los schroeven met een traag draaiende schroefmachine.
  • Het materiaal lijkt nog in goede staat.
  • Ik heb hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen.
  • Ik weet waaraan ik begin.

Is het antwoord op al die vragen ja? Dan mag je het materiaal effectief zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. In andere gevallen neem je contact op met een erkend aannemer. Meer info op www.iok.be/asbest.

 

In deze infographic kan je terugvinden waar asbest in je woning kan voorkomen en vooral wat je binnen dit project mag meegeven. Heb je andere vormen van asbest, neem dan contact op met een erkend asbestverwijderaar. Die lijst vind je op www.iok.be/asbest.


Contactinformatie