Behaag onze Kempen

Ook dit najaar loopt in onze gemeente de actie ‘Behaag onze Kempen!’. Deze grootschalige actie is intussen aan haar 24e editie toe. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 27 Kempense gemeentebesturen. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Je kan in de periode september-oktober ook plantgoed aankopen via de actie.

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok en in de gratis infobrochure. Op de website kan je ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor jouw tuin.

Al eens gedacht aan een gemengde haag?

Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect.

Aanbod

De organisatoren van de actie ‘Behaag onze Kempen’ bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan. Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin (op het bestelformulier aangeduid met een smiley). Speciaal voor de bijen wordt ook bio-bloemenzaad voor bloemenweiden en bio-bloembollen aangeboden. Een bijenbosje biedt dan weer een ideale combinatie van planten om bijen naar je tuin te lokken en de biodiversiteit in je buurt te versterken.

De organisatoren kiezen waar mogelijk voor autochtoon plantmateriaal, dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen… Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

Hoe bestellen

Bestellen doe je via www.iok.be/bok. Bestellen kan tot 31 oktober!

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 17 november tussen 9.30 u. en 11.00 u. op de gemeentelijke werkplaats (Kerkstraat 38).

Meer info?

Bezoek de website (www.iok.be/bok), haal een gratis infobrochure af op het gemeentehuis of neem contact op via behaag.onze.kempen@iok.be.