Beschermingsmateriaal en mondmaskers

Vanaf 11 juli is het dragen van een mondmasker ook verplicht (vanaf 12 jaar) in winkels en winkelcentra, bioscopen, theater-, muziek- en concertzalen, conferentiezalen, auditoria, bibliotheken, musea, gebedshuizen en in casino's en speelautomatenhallen. 

Vanaf 25 juli wordt het dragen van een mondmasker verplicht in een aantal bijkomende plaatsen: 

 • op (rommel)markten en kermissen;
 • in winkelstraten en op alle drukke plaatsen (privé of openbaar);
 • in de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen;
 • in horecazaken wanneer je je verplaatst.

Het dragen van een stoffen mondmasker doe je in de eerste plaats niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Omgekeerd ben jij ook beschermd als anderen rond jou een mondmasker dragen. Let op, mondmaskers vervangen de andere basismaatregelen niet. Blijf dus steeds de 6 gouden regels volgen.

Een mondmasker voor elke Laakdaller
Gemeente Laakdal heeft samen in overleg met de andere gemeenten van de eerstelijnszorgzone Zuiderkempen (Laakdal, Geel, Meerhout, Westerlo, Hulshout en Herselt) via intercommunale IOK herbruikbare en wasbare mondmaskers besteld. De federale overheid voorziet voor elke burger 2 gratis filters. Deze passen in de mondmaskers die geleverd worden.

We voorzien voor elke inwoner vanaf 6 jaar een herbruikbaar mondmasker. Daarbij zorgen we voor aangepaste maskers voor mannen (L), vrouwen (M) en kinderen vanaf 6  jaar (M). We hopen de mondmaskers in de loop van de tweede helft van mei huis-aan-huis te kunnen verdelen.

Zelf mondmaskers maken
Met de #NationaleNaaiActie wil de overheid het hele land mobiliseren om zelf mondmaskers te maken. Op www.maakjemondmasker.be vind je een geschikt naaipatroon van FOD Volksgezondheid en een handleiding. Neem voldoende hygiënische maatregelen tijdens het maken van een masker. Je gebruikt hiervoor best een katoenen of linnen stof die je op 90° kan wassen.

Heb je een stapel mondmaskers afgewerkt en wil je deze doneren? Dan ben je hier aan het juiste adres! Was je handen zo vaak mogelijk. Stop de mondmaskers in een afsluitbare zak (bv. diepvrieszakjes) met een briefje waarop je jouw contactgegevens noteert. Deponeer je mondmaskers in de box die voorzien is in het gemeentehuis. De maskers worden na inlevering vijf dagen in afzondering geplaatst en pas verspreid wanneer ze veilig zijn.

Lokale verkooppunten van mondmaskers
Bij volgende lokale handelaars of zorgverleners kan je mondmaskers aankopen:

 • Apotheek Beerts - Verswijvel
  Meerlaarstraat 100 – 2430 Laakdal
 • Apotheek Van Oproy    
  Meir 10 – 2430 Laakdal
 • Apotheek Lloydspharma - Haenven
  Oude Geelsebaan 6 – 2431 Laakdal
 • Goed apotheek Vorst   
  Smissestraat 5 – 2430 Laakdal
 • Apotheek Reymen
  Vorstse Baan 28 – 2431 Laakdal
 • Buurtwinkel Nancy
  Zandstraat 50 - 2431 Laakdal
 • DLN Mobiliteit - Dillen Fabiola  
  Kerkhofweg 36 – 2430 Laakdal
 • Okay
  Oude Geelsebaan 34 – 2431 Laakdal
 • Proxy Delhaize
  Tessenderloseweg 12 – 2431 Laakdal
 • Carrefour Market
  Geelsebaan 30 – 2430 Laakdal
 • Legerstock Rutten
  Pompert 1 – 2431 Laakdal
 • Het hobbywieltje           
  Verboekt 10 – 2430 Laakdal

Ben je een lokale handelaar die persoonlijke beschermingsmaterialen aanbiedt en wil je opgenomen worden in dit overzicht? Stuur een mailtje naar corona@laakdal.be.

Mondmaskerfilters van de federale overheid
De federale overheid voorziet mondmaskerfilters voor elke burger. De gemeenten staan in voor de verdeling hiervan. We hebben inmiddels een eerste lading filters ontvangen. Deze zullen vanaf 8 mei verdeeld worden in heel Laakdal.

Je kan de filters op maat snijden en plaatsen in mondmaskers die over een gleuf beschikken. Meer informatie over het gebruiken en wassen van de filters vind je op de website van de federale overheid.

Mondmaskers voor zorgverleners
Chirurgische mondmaskers of FFP2-maskers blijven gereserveerd voor de professionele zorgverleners, de woonzorgcentra, de veiligheidsdiensten en gemeenschappelijke diensten. Heb je zelf dergelijke maskers liggen, dan kan je deze afleveren bij het inzamelpunt in het gemeentehuis. Wij zorgen ervoor dat jouw beschermmateriaal terechtkomt bij de zorgverleners die er nood aan hebben. Je redt er letterlijk mensenlevens mee.

Ben je zorgverlener en wens je een medisch masker? We verdelen de ingezamelde medische maskers onder de lokale eerstelijnszorg (huisartsen, thuisverpleegkundigen, vroedvrouwen, apothekers, tandartsen,...). Behoor je tot deze doelgroep en wens je medische mondmaskers? Neem telefonisch contact op met noodplanambtenaar Evy Bakelants of stuur een mailtje naar corona@laakdal.be. Via deze weg worden er verdere afspraken gemaakt.