Bike2School

Op vrijdag 17 september, op de STRAP dag, zal het project Bike2School officieel afgetrapt worden. Vanaf die dag kunnen alle leerlingen uit vier lagere scholen in Laakdal - (VBS Meerlaar, VBS Vorst, GBS Eindhout en GBS De Schans Veerle) virtuele munten (bucks) sparen door met de fiets naar school te komen. Wij spraken met Steven Hendrickx (stafmedewerker duurzaamheidsteam) die het project vanuit IOK met 14 Kempense gemeenten, waaronder dus ook Laakdal, op poten zette.

Wat is Bike2School eigenlijk?

Steven: “Bike2School stimuleert lagereschoolkinderen om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten (bucks). Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars een beloning kopen. Het project wil deze duurzame schoolverplaatsingen belonen.”

Wie kan deelnemen?

“In de loop van september kunnen lagereschoolkinderen van de 4 deelnemende scholen uit Laakdal zich via hun school aanmelden om deel te nemen aan de actie. Alle leerlingen krijgen hierover nog een infobrief via de school. Na aanmelding krijgt elke leerling een tag om aan de fiets te bevestigen, een betaalkaart om met de gespaarde bucks te betalen bij de deelnemende partners én uitleg hoe je je kan registreren op de buck-e app om te kunnen starten met sparen.”

Wat willen jullie bereiken met Bike2School?

“Fietsbeleid staat hoog op de agenda van de lokale besturen in de Kempen. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op lokale projecten zoals bijvoorbeeld het invoeren van meer fietsstraten. Bike2School wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten realiseren, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 84 lagere scholen nemen deel vanaf schooljaar 2021-2022. Meer dan 14.000 lagere schoolkinderen zullen dus vanaf september de kans hebben om deel te nemen aan dit project en bucks te verdienen.”

WIL JIJ ALS HANDELAAR DEELNEMEN AAN DE ACTIE?

De gemeente is op zoek naar lokale handelaars waar de leerlingen hun bucks kunnen inwisselen. Door deel te nemen aan dit project help je als lokale handelaar de zachte mobiliteit binnen de gemeente te stimuleren en verwerf je nieuwe jonge klanten! Heb je interesse? Laat het ons zeker weten via economie@laakdal.be. Het enige wat je nodig hebt om deel te nemen is een eigen smartphone of tablet.