Check je chip

Dagelijks krijgt de politie meldingen van loslopende honden en verloren katten. Dankzij een chiplezer kan de politie makkelijk achterhalen wie het baasje is. Maar dan moeten de dieren wel gechipt, de gegevens van de eigenaar hiermee gekoppeld én de persoonsgegevens publiek zijn. Check of dit bij jou het geval is en pas het indien nodig aan. Alleen zo kan je snel herenigd worden met je viervoeter als je hem kwijt bent.

Chip verplicht in België

In België is het verplicht om alle honden en katten te voorzien van een chip met identificatienummer. Bij het invoeren worden je gegevens gekoppeld aan die van je kat of hond, zodat het geregistreerd staat dat hij een thuis en een verantwoordelijke heeft. Alleen dierenartsen zijn gemachtigd om honden en katten te registreren in de database.

Zijn jouw gegevens gekoppeld?

Belangrijk is dat je rijksregisternummer gekoppeld is met je huisdier. Op www.dogid.be of www.catid.be kan je checken of je rijksregisternummer al gekoppeld is. Is dit niet het geval, dan kan je dat op deze websites ook zelf doen.

Zijn jouw gegevens ‘publiek’?

Zet ook je privacymodus op ‘publiek’. Alleen op deze manier heeft de politie nog toegang tot je gegevens en kunnen ze je contacteren indien ze je hond of kathebben gevonden.

Meer info: www.checkjechip.be