Contactopvolging

Installeer de app Coronalert

Op 30 september lanceerde het Crisiscentrum de gratis app Coronalert. Met deze app krijg je onmiddellijk een melding wanneer je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het virus. Zo kan je verdere verspreiding van het virus makkelijker vermijden. Dit gebeurt anoniem.

Je kan de app downloaden op https://coronalert.be/nl/. Hoe meer mensen de app downloaden, hoe sneller en beter we het virus kunnen bestrijden.

Verloop contactopvolging

Bij contactopvolging wordt onderzocht met wie iemand in contact is geweest als die drager van het coronavirus blijkt te zijn, of in sommige gevallen zeer waarschijnlijk drager kan zijn van het virus. Het doel is om zoveel mogelijk mensen die in contact gekomen zijn met besmette personen snel te waarschuwen, zodat zij zichzelf kunnen beschermen en maatregelen kunnen nemen.

Ben je ziek of kwam je in contact met iemand die ziek is? Dan contacteert een medewerker van de overheid jou via het telefoonnummer 02 214 19 19 of via sms op het nummer 8811. Het is ook mogelijk dat een medewerker van de gemeente contact met jou opneemt. Als je deze oproepen niet beantwoordt, kan een medewerker bij je thuis langskomen. Opgelet: alle andere nummers zijn niet juist. Klik dus zeker niet op een link in een sms die niet van 8811 komt. 

Als je zelf positief test op Covid-19 of symptomen vertoont, dan is het belangrijk om je contacten te kennen vanaf 2 dagen voor je eerste klachten en tot het moment dat je thuis in isolatie zit. Bijvoorbeeld: je huisgenoten, je collega’s, een vriend(in) waarmee je een wandeling maakte, de postbode, etc. Je lijstje bevat bij voorkeur de naam, telefoonnummer, adres en e-mailadres van de personen.

Heb je nog vragen over contactopvolging of wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op https://www.info-coronavirus.be/nl/contactopvolging/