CovidSafe-app

Vanaf 1 juli kan reizen binnen de Europese Unie vlotter dankzij het persoonlijke COVID-certificaat. Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of is hersteld na een positieve COVID-test, kan met het certificaat aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen. Je vindt je certificaat via de CovidSafeBE-app of via een aantal websites.

Een COVID-certificaat bewijst dat je Covid Safe bent. Dat betekent dat je kunt reizen voor je werk, of om privéredenen. Het maakt vrij reizen binnen de EU mogelijk zonder bijkomende veiligheidsrisico’s. De certificaten worden zoveel mogelijk digitaal aangeboden zodat ze snel kunnen aangeleverd worden. Het Belgische certificaat kun je downloaden via de mobiele app CovidSafeBE en via de websites MijnGezondheid.be en MyHealthViewer.be. Ook de regionale sites van MijnBurgerprofiel.beBrusselsgezondheidsnetwerk.be en RéseauSantéWallon.be bieden de certificaten aan. Op vraag kun je jouw vaccinatiecertificaat ook per post ontvangen.

Wat is een COVID-certificaat?

De certificaten zijn een Europese afspraak en bevatten een unieke QR-code (scannen lukt enkel via de specifieke app Covidscan.be). EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de drie landstalen.

Er bestaan 3 verschillende soorten certificaten:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus.
  • Met een testcertificaat kun je bewijzen dat je een COVID-19-test onderging waarvan het resultaat negatief was.
  • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19 na een eerdere positieve COVID-19-test.

Eén persoon kan meerdere certificaten hebben. Per vaccinatie en per test wordt er een certificaat aangemaakt. 

Waarvoor heb je een COVID-certificaat nodig?

Een COVID-certificaat bewijst dat je Covid Safe bent. Dat betekent dat je kunt reizen voor je werk, of om privéredenen. Het maakt vrij reizen binnen de EU mogelijk zonder bijkomende veiligheidsrisico’s. Alle EU-landen zullen een bewijs van volledige vaccinatie aanvaarden. Maar niet iedere lidstaat van de Europese Unie zal een certificaat van een gedeeltelijke vaccinatie aanvaarden. De voorwaarden per land (en vaak per regio), vind je terug op de ReOpen EU-website.

Wie heeft een certificaat nodig?

Elke inwoner van België boven de 6 jaar die een buitenlandse reis wil maken binnen Europa, zal met het COVID-certificaat kunnen bewijzen dat hij/zij ‘covid safe’ is. Een certificaat is persoonlijk. Dit betekent dat je per gezinslid een afzonderlijk certificaat krijgt. Ouders kunnen de certificaten van minderjarige kinderen opvragen. Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om te kunnen reizen.

Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben net als volwassenen een certificaat nodig om te kunnen reizen. Op dit moment zullen dat meestal test- en herstelcertificaten zijn. Van zodra de leeftijdsgroep gevaccineerd wordt, komen er ook vaccinatie-certificaten voor deze groep.

Elke EU-lidstaat kan mogelijks andere voorwaarden stellen. De specifieke voorwaarden zullen per lidstaat op de Europese ReOpen-site vindbaar zijn. Als de kinderen samen met de ouders reizen, en de ouders zijn vrijgesteld van quarantaine, bijvoorbeeld omdat zij over een geldig vaccinatiecertificaat beschikken, dan is het advies van de Europese Commissie dat de minderjarige kinderen geen certificaat nodig hebben. Dat principe heet “eenheid van gezin” en dient om te vermijden dat ouders en kinderen niet samen zouden kunnen reizen. Het is aan de lidstaten om te bepalen of zij dit advies volgen.

Hoe kom ik aan een COVID-certificaat?

Om je persoonlijke COVID-certificaat te verkrijgen, installeer je eenvoudigweg de CovidSafeBE-app. Gebruik je liever een website? Dan kun je terecht op één van onderstaande overheidswebsites om jouw certificaat te downloaden. Op vraag kun je jouw vaccinatiecertificaat ook per post ontvangen.

via de App

Ontdek het op de App Store Ontdek het op Google Play

via websites

Via MijnGezondheid.be

Via Mijn Burgerprofiel

Via MyHealthViewer

Via Helena

op papier

Om een papieren vaccinatiecerfiticaat aan te vragen, kun je de helpdesk 24/24 bereiken op het nummer 078 78 78 50.

Hoe gebruik je de CovidSaveBE-app?

Download de officiële CovidSafeBE-app op je mobiele toestel. Maak een taalkeuze en beantwoord drie vragen die uitwijzen welke COVID-certificaten voor jou beschikbaar zijn. Hierna kun je je aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme) en zijn je certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.