Eerste hulp bij coronavragen

23
nov
2021

Onze huisartsen worden overspoeld met telefonische vragen over corona en testing. Help hen ontlasten, bel hen niet en volg onderstaande richtlijnen.

Test nodig?

Bel dan niet onmiddellijk naar je huisarts. Bij een hoogrisicocontact kan je een testcode krijgen via de contactopsporing (tel. 02/214.19.19).                    

Gebruik de zelfevaluatietool!

Heb je symptomen en twijfel je of je een test nodig hebt, vul dan de zelfevaluatietool in. Als blijkt dat je je best laat testen, krijg je een testcode via de tool. Met deze code kan je op mijngezondheid.be een afspraak maken in een testcentrum. Het is niet langer mogelijk om rechtstreeks een afspraak in te plannen bij het testcentrum of triagecentrum.

Let op: deze vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep (bv. bij zwangerschap, diabetes, hart-nier, lever- of longziekten, kankerpatiënten, enz) behoort of je gezondheidstoestand snel achteruit gaat, neem dan altijd contact op met een arts.

Info nieuw vaccinatiecentrum

Op maandag 22 november opende het nieuwe vaccinatiecentrum voor de inwoners van Geel, Laakdal en Meerhout de deuren. Het nieuwe vaccinatiecentrum vind je in het voormalig pand van fitness B-Active, achter deSint-Amandskerk in Geel.

Bereikbaarheid

Het nieuwe vaccinatiecentrum in Geel is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, te voet en met de fiets. Er is ook voldoende parkeergelegenheid in de buurt. Bezoekers van het vaccinatiecentrum kunnen, net zoals voorheen, gratis parkeren achter de gebouwen van de FOD Financiën. Er zijn speciale parkeerplaatsen voorzien vlak voor het vaccinatiecentrum voor mensen met een handicap of beperkte mobiliteit. Wie geen parkeerkaart voor personen met een handicap heeft maar toch graag dichterbij parkeert, kan betalend parkeren op parking Havermarkt.

Meer info over de bereikbaarheid per vervoersmiddel.  

Update vaccinatie

Tot half december staan er voornamelijk derde prikken voor mensen tussen de 65 en 84 jaar op de planning, maar ook afspraken voor eerste prikken zijn mogelijk. Wie niet inging op eerdere vaccinatie-uitnodigingen, maar nu toch overtuigd is om zich te laten vaccineren, kan nog een afspraak maken via de Helpdesk  Dokters en wetenschappers raden ten stelligste aan om op de uitnodiging in te gaan. Met een herhalingsvaccinatie blijf je het beste beschermd tegen COVID-19. Ondertussen gingen er voor ons vaccinatiecentrum al meer dan 5000 uitnodigingen voor derde prikken de deur uit. 

Extra prikdagen

‘Nu de coronacijfers de hoogte inschieten, willen we zo snel en zo veel mogelijk boosterprikken zetten’, zegt Nathalie Hellemans, coördinator van de vaccinatiecentra Zuiderkempen. ‘Per centrum plannen we acht extra prikdagen. Zo is er voldoende capaciteit om dit jaar nog alle 60-plussers, zorgverleners en wie ingeënt werd met Johnson & Johnson of AstraZeneca te vaccineren. Wie in aanmerking komt en tot de doelgroep behoort, mag de komende weken een uitnodiging verwachten. In januari zal stapsgewijs de rest van de bevolking volgen.’

LET OP: een uitnodiging voor een boosterprik krijg je pas twee, vier of zes maanden na laatste vaccinatie:  

  • minstens 2 maanden na de enige prik van het Johnson & Johnson-vaccin;
  • minstens 4 maanden na de tweede prik van het AstraZeneca;
  • minstens 6 maanden na de tweede prik van het Pfizer- of Moderna-vaccin.

 

Uitnodiging vaccinatie

Wie een uitnodiging in de brievenbus of mailbox kreeg, kan een afspraak maken in het vaccinatiecentrum. Dit kan online via de link en vaccinatiecode op de uitnodiging. Mensen die geen toegang hebben tot internet kunnen de Helpdesk van de vaccinatiecentra Zuiderkempen bellen, tel. 014 56 79 90 om een afspraak te maken. De Helpdesk is bereikbaar op weekdagen 9.00 u. – 17.00 u.   

Covid Safe Ticket

Alle info over het CST lees je hier.

Handige contacten

We zetten graag de belangrijkste diensten en hun contactgegevens nog eens op een rijtje:

  • Contact center: tel. 0800/14.689 (7/7 - ook op feestdagen, van 9.00 u. – 18.00 u.) of het gratis informatienummer van de Vlaamse overheid, 1700 (ma-vrij, 9.00 – 19.00 u.).
  • Helpdesk vaccinatiecentrum ELZ Zuiderkempen: tel. 014/56.79.90 (ma-vrij, 9.00 u. – 17.00 u.).   
  • Website van de dienst noodplanning / gouverneur van de provincie Antwerpen: https://www.cathyberx.be/
  • Voor vragen waar je geen antwoord op krijgt of specifiek zijn voor onze gemeente, mail naar corona@laakdal.be.
  • Website Federale Overheid: https://www.info-coronavirus.be/nl/