Gezocht: melkveebedrijven voor screening energieverbruik

De studenten Energietechnologie en Agro-en Biotechnologie van Thomas More Campus Geel slaan de handen in elkaar voor een energiestudie bij melkveebedrijven. Concreet zoeken ze 15 melkveebedrijven om een gratis energiescan uit te voeren. Inschrijven kan tot 20 januari. Na de scan, krijgen de bedrijven aanbevelingen over hoe ze hun energiekost kunnen verlagen.  Met het project ondersteunen de studenten de doelstelling van Kempen2030, het engagement van de 29 Kempense gemeenten om 40% CO2 te besparen tegen 2030.

Voor het vierde jaar op rij voeren de studenten Energietechnologie aan Thomas More Campus Geel energiescans uit bij bedrijven. Dit jaar verschuift de focus van handelszaken naar de landbouwsector. Voor de energiestudie zullen de studenten Energietechnologie de samenwerking aangaan met collega-studenten van de richting Agro-en Biotechnologie.

Peter Alen, opleidingsmanager Energietechnologie bij Thomas More: “De studenten Energietechnologie en Agro-en Biotechnologie gaan voor een win-win. Het glaasje melk produceren met minder energie.”

In de eerste fase van het project worden melkveebedrijven uit de Kempen gezocht om deel te nemen. Inschrijven kan tot 20 januari 2020. Geselecteerde bedrijven worden begin februari persoonlijk op de hoogte gebracht. In een tweede fase voeren teams van 3 studenten energiescans uit in de geselecteerde bedrijven. De resultaten van deze scans worden geanalyseerd en vergeleken met elkaar. Deelnemers krijgen vervolgens advies op maat en worden begeleid om hun energieverbruik te doen dalen. De resultaten van het project worden op 12 mei 2020 voorgesteld op een evenement met alle betrokken partners. Het project loopt van 11 februari tot 12 mei 2020.

Hoe kan je deelnemen?

Geïnteresseerde melkveebedrijven kunnen zich hier inschrijven tot 20 januari 2020.

Om een vlotte samenwerking te garanderen, vragen we om rekening te houden met volgende voorwaarden:

  • Kandidaat-bedrijven stellen jaarafrekeningen van gas/mazout, elektriciteit en water ter beschikking van de afgelopen drie jaar.
  • Bij opstart van de scan worden er concrete afspraken gemaakt om zo de veiligheid van de studenten tijdens de rondgang te garanderen.
  • Bij opstart van de scan wordt er een afspraak gemaakt door de studenten voor (maximaal) een halve dag rondleiding in het melkveebedrijf.
  • Een minimum betrokkenheid van het kandidaat-bedrijf is nodig om een kwalitatieve energiescan te kunnen uitvoeren.
  • Uw melkveebedrijf is gelegen in één van de 29 gemeenten in de Kempen (IOK-regio).

Meer info?

www.kempen2030.be/energiescan
Tiemen Thijssen, tiemen.thijssen@thomasmore.be, T 014 56 21 41
Hier vind je meer informatie over de opleiding Energietechnologie en de opleiding Agro-en Biotechnologie.

     


Contactinformatie