Ondernemen

Hieronder geven we een overzicht van de voornaamste coronamaatregelen op het vlak van ondernemen die gelden. Voor een overzicht van alle maatregelen, neem je een kijkje op https://www.info-coronavirus.be/nl/faq .

Algemeen

Handel & Dienstverlening

  • Geen beperking op aantal personen waarmee men gaat winkelen.
  • Er geldt wel nog een beperking op het totale aantal consumenten in een winkel: 1 consument / 10 m2 van de voor het publiek toegankelijke vloeroppervlakte.
  • Indien de voor het publiek toegankelijke vloeroppervlakte < 40 m2 bedraagt, is het voortaan toegelaten om vier consumenten te ontvangen.
  • Behoud van de mondmaskerplicht in winkels.
  • Nachtwinkels moeten sluiten om 1 u.
  • Een overzicht van de maatregelen kan worden geraadpleegd in de Gids voor de opening van de handel.

Horeca

  • Maximaal 8 personen aan één tafel (of mensen van hetzelfde huishouden), kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegerekend.
  • Minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen
  • Enkel zitplaatsen aan tafel
  • Mondmasker verplicht voor personeel en klanten in zoverre ze niet aan tafel zitten
  • Bediening aan de bar is niet toegestaan, met uitzondering van éénmanszaken
  • Cafésporten en kansspelen zijn toegelaten mits het dragen van een mondmasker.
  • Buffetten zijn toegestaan
  • De openingsuren zijn beperkt van 5 u. tot 1 u.
  • Tenzij het een open terras betreft, is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) in de eet- en drankgelegenheden van de horecasector verplicht en dient deze op een voor de bezoeker duidelijk zichtbare plaats geïnstalleerd te worden.

Buurtmarkt

  • Op de markt kunnen voeding of dranken ter plaatse worden genuttigd mits naleving van de
    horecaregels.

Steunmaatregelen

Vlaio bundelt alle steunmaatregelen voor ondernemers van de Vlaamse overheid, maar ook van andere overheden en instanties, via 'nood aan financiële ademruimte' op vlaio.be/corona en via de filter 'coronavirus' in de subsidiedatabank.