Kamp C: tentoonstelling The Exploded View Beyond Building

27
mrt
2023

Tegels op basis van bacteriën of zeewier, een muurpleister gemaakt van schimmels of een koffiesetje met als grondstof … koffie. De tentoonstelling ‘The Exploded View Beyond Building’ toont alles wat duurzaam bouwen kan zijn: creatief, modern, en altijd een beetje beter voor onze planeet.

Van april tot en met oktober 2023 haalt Kamp C de innovatieve demowoning van Biobased Creations tijdelijk naar haar terreinen in Westerlo.

Duurzaam bouwen laat mensen toe om hun eigen persoonlijkheid in de inrichting en opbouw van hun woning te leggen. Als het van The Exploded View Beyond Building afhangt, dan toch. Deze levensgrote tentoonstelling in de vorm van een huis toont welke biogebaseerde materialen we vandaag, morgen en in de toekomst kunnen gebruiken.

The Exploded View maakt gebruik van materialen die nu al bestaan, maar niet of nog niet hoogwaardig worden ingezet. De installatie laat zien hoe deze materiaalstromen de enorme milieu-impact die de bouw vandaag heeft, kunnen ombuigen en van de bouw een regeneratieve sector kunnen maken. Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, ziet grote kansen voor de markt om hier gebruik van te maken en zich verder te ontwikkelen. Dat uit zich ook in het programma: inspiratiesessies, workshops en themadagen tonen aan bouwprofessionals en particulieren wat nu al mogelijk is.

Je kunt natuurlijk niet duurzaam bouwen zonder de hele keten te beschouwen, en dat blijkt duidelijk in The Exploded View Beyond Building. De tentoonstelling geeft voorbeelden van modulair bouwen en de mogelijkheden die dat biedt om een duurzamere aanpak te hanteren: 3D-printen, hergebruiken en local mining, en hoe die methodes ervoor zorgen dat een gebouw ook op circulair vlak meetelt.

Vanaf dit voorjaar haalt Kamp C The Exploded View Beyond Building naar België. Bij de opbouw en de uitwerking van het programma kon het initiatief alvast rekenen op heel wat lokale partners. Professionals in de bouw kunnen elke dinsdag en donderdag een rondleiding krijgen door het duurzame huis. Particulieren met (ver)bouwplannen worden dan weer elke derde zaterdag van de maand verwelkomd. Iedereen die meer informatie wil over de rondleidingen en wat je daar kunt verwachten, kan terecht op https://www.kampc.be/explodedview .

Kamp C is het centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw van de provincie Antwerpen. Het doel van de organisatie: de duurzame waardeketen in de bouwsector versterken. Zo bouwde de organisatie het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ‘t Centrum. Met The Exploded View Beyond Building brengt Kamp C bouwprofessionals samen en opent het de deur naar meer duurzaamheid in de bouwsector.