Laakdal sluit plantseizoen af met 300 nieuwe bomen

22
feb
2024

Het voorjaar is het ideale moment om nieuwe bomen aan te planten. In Laakdal gingen er de voorbije weken zo'n 300 nieuwe bomen de grond in.

Diverse locaties

Er werden verschillende boomsoorten op verschillende locaties doorheen de gemeente aangeplant. De meeste bomen werden geplant op de site van de Vloed in Vorst-Meerlaar en de begraafplaats in Eindhout.  In de Goorstraat werden nieuwe laanbomen geplaatst.

Naast nieuw groen, werden ook bomen ter vervanging geplant van oude, afgestorven bomen of bomen die eerder werden verwijderd door storm of ziekte.

Inheemse soorten als basis

Bij het kiezen van de bomen hebben de inheemse boomsoorten steeds de voorkeur. Enkel als een inheemse soort niet kwalitatief kan groeien op een bepaalde locatie zullen we hier een uitheemse (exoot) boom aanplanten. 

Bomencharter

Laakdal tekende in 2019 het bomencharter en wil 2500 nieuwe bomen planten. De bomencharterteller stond voor Laakdal al op 17.759 bomen; hier komen nu nog eens 300 nieuwe bomen bij.

Via het Bomencharter engageren steden, gemeenten en provincies zich om een bepaald aantal bijkomende bomen te planten op hun grondgebied. Het Bomencharter is een instrument om meer bomen te bekomen in Vlaanderen; een symbool voor de collectieve strijd die we samen voeren tegen de klimaatopwarming. De telling van het aantal geplante bomen vormt een effectief onderdeel van het Bomencharter. Het Bomencharter heeft betrekking op de periode 2019-2024. Alle bomen die geplant worden vanaf 1 januari 2019 tot 31 december 2024 worden opgenomen in de telling.

Lees meer over het bomencharter

Ook jouw boom telt! 

Heb je zelf ook een boom geplant in je tuin? Zet hem bij op de teller door het formulier in te vullen via www.laakdal.be/bomenteller

Heb je een idee voor extra bomen in je eigen buurt? Laat het ons weten!

TIP! Laakdal neemt dit najaar opnieuw deel aan de actie  ‘1.001 bomen’ van IOK. Om onze regio groener te maken, kan elk gezin van de deelnemende gemeenten een gratis boom bestellen in de maanden september en oktober.

Er zijn zowel struiken als fruit- en loofbomen opgenomen in het aanbod van 1.001 bomen, dus voor elke tuin is er wel passende boom. De enige voorwaarde voor de gratis boom, is dat jij deze in de grond steekt. Zo draag je je steentje bij aan het vergroenen van jouw gemeente.