toerisme-1200x290_6.png

Merode, prinsheerlijk platteland

De Vlaamse Landmaatschappij kocht het 1500 ha grote domein aan van Prins de Merode om open te stellen voor het grote publiek - met bescherming van de meest waardevolle natuur- en landschapsgebieden.

Ze bouwen een landinrichtingsproject met een toeristische en recreatieve structuur waar bezoekerscentra, erfgoedevenementen en verblijfsarrangementen worden voorzien.

De Merode vormt een aaneengesloten gebied dat rijk is aan historisch, cultureel en natuurlijk erfgoed. Dit gebied ligt op het drieprovinciënpunt Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant en betrekt 9 gemeenten Scherpenheuvel-Zichem, Geel, Laakdal, Herselt, Tessenderlo, Westerlo, Hulshout, Aarschot en Diest. Veel van de naaldbomen in Veerle-Heide en het Averboods Bos worden stilaan vervangen door heide en vennen. In dit gebied is een mountainbikeroute en wandelknooppuntennetwerk uitgestippeld.

 

Mountainbiken in de Merode

Het Merode-netwerk verbindt drie permanente mountainbikeroutes van Herselt, Laakdal en Scherpenheuvel-Zichem en is goed voor zo’n 122 kilometer fietsplezier. Je doorkruist een gevarieerd gebied van zowel loofbossen, dennenbossen als weilanden waarvan sommige delen een hogere moeilijkheidsgraad hebben. In Laakdal kan je kiezen uit 2 routes: 18 km of 28,5 km.

 

Wandelen in de Merode

Stippel zelf je route uit door Laakdal en het hele Merodegebied. Je kan het wandelnetwerk in kaartvorm gebruiken of bekijk het online via www.wandelknooppunt.be.

Hier vind je meer informatie over het Merode-gebied.


Contactinformatie

 • Toerisme

  Gemeentehuis

  Markt 19
  2430 Laakdal

  Openingsuren

  • Vandaag open van 09:00 tot 12:00, van 14:00 tot 16:00, van 18:00 tot 20:00
  • Morgen open van 09:00 tot 12:00, van 14:00 tot 16:00
  Alle informatie