UPDATE Lek in pijpleiding ethyleen in Oevel-Westerlo

Update 14 u.

Mogelijke hinder door extra fakkelactiviteit bij Ineos op grens Geel-Laakdal

Vanaf 20 uur kan je ter hoogte van het bedrijf Ineos (vroeger Amoco) in de Amocolaan op de grens tussen Geel-Laakdal grote verticale vlammen zien. Het gaat over de vaste fakkel van het bedrijf zelf en (eventueel) een extra mobiele installatie van 20 meter hoog die opgesteld staat tussen de Amocolaan en de E313 ter hoogte van de brug van Eindhout. De gecontroleerde verbranding veroorzaakt vlammen van 15 meter hoog en gaat vermoedelijk de hele nacht duren. Er is ook geluidshinder en geurhinder mogelijk. Het wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

De gecontroleerde verbranding of affakkeling is een gevolg van het incident met de pijpleiding in de Nijverheidsstraat in Oevel-Westerlo eerder vandaag. Deze nacht is er een klein lek vastgesteld in een leiding ethyleen ter hoogte van het cosmeticabedrijf Estée Lauder in de Nijverheidsstraat langs de E313 in Oevel-Westerlo. Het gaat over een pijpleiding die loopt van de haven van Antwerpen naar Duitsland. Om dat lek te kunnen herstellen wordt met de gecontroleerde verbranding in Geel-Laakdal al het gas uit de leiding verwijderd.

Uit voorzorg is het gemeentelijk rampenplan van Westerlo opgestart, is een veiligheidszone ingesteld en worden er permanent metingen uitgevoerd door de veiligheidsdiensten en de pijplijnbeheerder Petrochemical Pipeline Services. Ethyleen is immers een brandbaar gas. De leiding is afgesloten ter hoogte van Geel en Herentals.

Het gemeentelijk rampenplan blijft van kracht in Westerlo.