Opheffing rook- en vuurverbod in provincie Antwerpen, maar blijf waakzaam in bossen, natuur- en heidegebieden

Omwille van de hevige regenval van gisteren en de te verwachten neerslag tijdens de komende dagen wordt het rook- en vuurverbod dat sinds 4 mei van kracht was in de provincie Antwerpen opgeheven. Wel blijven alertheid en waakzaamheid aan de orde. Het is nog steeds droog in de natuurgebieden, en daardoor blijft het risico op natuurbranden groot.

Op 20 april kondigde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) code oranje af voor de provincie Antwerpen omwille van het hoge brandgevaar in de natuur- en heidegebieden en bossen. Op 4 mei kondigde gouverneur Cathy Berx een politiebesluit af dat een rook – en vuurverbod oplegde in de natuur- en heidegebieden en bossen in provincie Antwerpen, evenals een verbod om er een kampvuur of vuur in open lucht te maken.

Nu het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw overschakelt op risicocode geel voor de provincie, tekende gouverneur Cathy Berx een politiebesluit om het rook- en vuurverbod van 4 mei op te heffen. Risicocode geel Vanaf vandaag geldt code geel voor onze provincie. Dat betekent dat er nog steeds gevaar is, en dat voorzichtigheid en waakzaamheid aan de orde blijven. De natuur is nog steeds droog, wat het risico op natuurbrand vergroot.

Meer info over de risicocodes in onze provincie:  https://www.natuurenbos.be/brandfase-antwerpen.