Reizen

Plan je in de zomer een reis naar het buitenland? Dan heb je wellicht heel wat vragen over:

  • de voorwaarden om de grenzen over te steken;
  • de maatregelen rond volksgezondheid: testen, sociale afstand, het dragen van een masker, eventuele verplichte quarantaine bij terugkomst ...

Surf naar de website van Buitenlandse Zaken en lees er alles over de reisvoorwaarden die gelden voor jouw bestemming. 

De FOD Buitenlandse Zaken werkt op zijn website met kleurencodes om aan te geven of reizen naar een bepaald land of bepaalde regio mogelijk is.

  • Rood: voor deze landen/zones geldt een reisverbod voor niet-essentiële (toeristische) reizen gezien de ongunstige epidemiologische situatie OF het land in kwestie laat geen Belgen toe op het grondgebied.
  • Oranje: het is mogelijk om naar deze landen/gebieden te reizen, maar wordt sterk afgeraden gezien de ongunstige epidemiologische situatie OF omdat het land van bestemming restricties voor toeristen oplegt, zoals een verplichte COVID-test of quarantaine bij aankomst in het land.
  • Groen: reizen is mogelijk zonder bijkomende beperkingen. Het blijft echter belangrijk om het reisadvies op te volgen. Hygiëne en afstandsregels zijn nog steeds van toepassing.

In het geval van een lokale heropflakkering binnen Europa, is het mogelijk dat er bijkomende maatregelen in werking treden voor bepaalde “zones” wanneer je hiervan terugkeert.

  • Rode zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden geplaatst of waar personen een hoog risico op besmetting lopen op basis van epidemiologische criteria vastgesteld door CELEVAL. Reizigers die terugkeren uit deze zones zullen worden beschouwd als "hoogrisicocontacten", wat betekent dat ze verplicht getest zullen worden bij terugkeer en in zelfisolatie moeten.
  • Oranje zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor een matig verhoogd risico op besmetting is vastgesteld door CELEVAL op basis van epidemiologische criteria. Personen die toch terugkeren uit deze zones zullen gevraagd worden om testen en zelfisolatie te ondergaan. Dit is echter geen verplichting, wel een sterke aanbeveling.
  • Groene zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor CELEVAL op basis van epidemiologische criteria geen of een laag gezondheidsrisico vaststelt. Reizen is mogelijk zonder bijkomende beperkingen. Het blijft echter belangrijk om het reisadvies op te volgen. Hygiëne en afstandsregels zijn nog steeds van toepassing.