Reizen

Plan je nog reis naar het buitenland of kom je terug van je vakantie? Dan heb je wellicht heel wat vragen over:

  • de voorwaarden om de grenzen over te steken;
  • de maatregelen rond volksgezondheid: testen, sociale afstand, het dragen van een masker, eventuele verplichte quarantaine bij terugkomst ...

Surf naar de website van Buitenlandse Zaken en lees er alles over de reisvoorwaarden die gelden voor jouw bestemming. 

Je vindt alle antwoorden op je vragen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/faq.

De FOD Buitenlandse Zaken werkt op zijn website met kleurencodes om aan te geven of reizen naareen bepaald land of bepaalde regio mogelijk is.

  • Rood: Sinds 25 september is reizen naar deze landen/zones ten zeerste afgeraden (maar niet verboden) voor niet-essentiële (toeristische) reizen gezien de ongunstige epidemiologische situatie OF de autoriteiten van het land verbieden niet-essentiële reizen vanuit België..
  • Oranje: het is mogelijk om naar deze landen/gebieden te reizen, maar wordt sterk afgeraden gezien de ongunstige epidemiologische situatie OF omdat het land van bestemming restricties voor toeristen oplegt, zoals een verplichte COVID-test of quarantaine bij aankomst in het land.
  • Licht Oranje (sinds 25 september): reizen is mogelijk, maar de autoriteiten van dit land leggen reizigers uit België een COVID-test en/of quarantaine op.
  • Groen: reizen is mogelijk zonder bijkomende beperkingen. Het blijft echter belangrijk om het reisadvies op te volgen. Hygiëne en afstandsregels zijn nog steeds van toepassing.

Keer je teruguit het buitenlandna een verblijf van minstens 48 uur? Dan moet je eerst het identificatieformulier invullen. Ook het land/de regio waaruit je terugkeert, is volgens een kleurencode opgedeeld. Deze lijst vind je ook terug op de site van Buitenlandse Zaken.

Voor (familieleden van) Belgen, EU-inwoners of inwoners van de Schengenzone/het Verenigd Koninkrijk gelden kleurencodes:

  • Rode zones: verplichte quarantaine en test. Dit zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden geplaatst of waar personen een hoog risico op besmetting lopen op basis van epidemiologische criteria vastgesteld door CELEVAL. Reizigers die terugkeren uit deze zones zullen worden beschouwd als "hoogrisicocontacten", wat betekent dat ze verplicht getest zullen worden bij terugkeer en in zelfisolatie moeten.
  • Oranje zones: quarantaine en test zijn aanbevolen. Dit is echter geen verplichting, wel een sterke aanbeveling. Dit geldt voor steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor een matig verhoogd risico op besmetting is vastgesteld door CELEVAL op basis van epidemiologische criteria. 
  • Groene zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor CELEVAL op basis van epidemiologische criteria geen of een laag gezondheidsrisico vaststelt. Reizen is mogelijk zonder bijkomende beperkingen, een quarantaine of test is niet verplicht. Het blijft echter belangrijk om het reisadvies op te volgen. Hygiëne en afstandsregels zijn nog steeds van toepassing.

Voor mensen die geen (familie van) Belgen, EU-inwoners of inwoners van de Schengenzone/het Verenigd Koninkrijk zijn: Je kan vanuit deze landen naar België terugkeren.