Reizen naar en vanuit het buitenland

Ga je op reis? Lees hier met welke maatregelen je moet rekening houden.

Hoe kan je veilig op reis vertrekken?

1. Check de maatregelen in het land van je bestemming
Informeer je goed over de maatregelen die gelden in het land van je bestemming, maar ook van de landen waar je doorreist. Raadpleeg voor je vertrek de website van de FOD Buitenlandse Zaken: www.diplomatie.belgium.be. Je vindt er de reisadviezen per land.

2. Vraag je COVID-certificaten aan
Vele landen verplichten een COVID-certificaat. Lees hier hoe je jouw certificaat kan verkrijgen.

3. Vraag je (gratis) PCR-testen aan
Ga je op reis naar een land waar de overheid een attest voor Covid-19 vraagt?

 • Vraag een test aan via www.mijngezondheid.belgie.be. Je ontvangt een activatiecode die 30 dagen geldig blijft en betaalt de test op het moment van de afname. Je kan met deze code niet in alle testafnamecentra terecht, maar wel in de meeste labo’s. Check op voorhand waar je je kan laten testen.
 • Je kan tevens terecht in het testpunt TravelTest @ Geel. Hier kan je een afspraak maken om een Covid-19-test aan te vragen in dit testpunt.

Wat moet ik doen als ik aankom in België?

1. Vul het Passagier Lokalisatie Formulier in
Je vult het PLF in binnen de 6 maanden voor je aankomt in België, ook als je gevaccineerd bent. Wie moet het PLF invullen?

 • Reizigers die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven.  
 • Reizigers die terugkeren vanuit een land buiten de EU of Schengenzone.
 • Reizigers die terugkeren uit een heel hoog risicoland.
 • Reizigers die met het vliegtuig of per boot naar België terugkeren, ook indien je minder dan 48 uur in het buitenland was. 

2. Ga in quarantaine of laat je testen
Het PLF neemt voor het bepalen van je quarantaine en/of test telkens de laatste 14 dagen in rekening, ook wanneer de zone van kleur verandert.

 • Je keert terug uit een groene of oranje zone: je moet je niet laten testen en niet in quarantaine.
 • Je keert terug uit een rode zone in de Europese Unie of Schengenzone:
  • Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat? Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
  • Heb je geen Covid-certificaat? Laat je testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis. Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine als je jouw resultaat hebt. Laat je daarna nog eens testen op dag 7. Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.
 • Je keert terug vanuit een rode zone buiten de Europese Unie: je moet 10 dagen verplicht in quarantaine. Dit is zo voor iedereen. Laat je testen op dag 1 en dag 7 nadat je terug in België bent.

In uitzonderlijke gevallen moet je je niet laten testen en/of niet in quarantaine. Een overzicht van de uitzonderingen vind je hier.

Professionele reizen