senioren-1200x290_4.png

Senioren

Beweeg elke dag: weekschema voor Senioren

We hebben een weekschema gemaakt waarbij je elke dag kunt bewegen zodat je fit en mobiel blijft zodat dit het vallen kan vermijden.

Hier vind je het weekschema.

Gratis creatieve videosessies voor 60-plussers

Tijdens deze coronacrisis zijn er heel wat 60-plussers die de bijeenkomsten van hun (ouderen)vereniging missen. Els Messelis, gerontologe, wil dat gemis een stukje opvangen door online videosessies te organiseren. Tijdens die sessies reikt ze methodieken aan om creatief aan de slag te kunnen met eventuele moeilijkheden die je op dit moment ondervindt.

https://www.vlaamse-ouderenraad.be/actualiteit/kalender/gratis-creatieve-videosessies-voor-60-plussers-17-24-april-2020

Beweeg in uw kot

Elke dag voor het middagjournaal van 13u zendt Eén "Beweeg in uw kot!" uit. Daarin brengt actrice en presentatrice Saartje Vandendriessche heel Vlaanderen in beweging met een dagelijkse work-out van een kleine 10 minuten. De oefeningen zijn laagdrempelig en het programma zit ook vol Belgische muziek.

https://sporza.be/nl/2020/04/06/-beweeg-in-uw-kot-saartje-vandendriessche-zet-je-aan-het-sporten-met-handzeep~1586176935308/

 

Videochatten met je kinderen en kleinkinderen

Heb je een smartphone? Installeer een app om eens een keertje te videochatten met je kleinkinderen! Lukt het je niet? Dan helpen we je graag verder hiermee. Meer info: 013 67 01 19.

https://www.onlinehulp-vlaanderen.be/online-in-coronacrisis/

Verstuur gratis postkaarten

Ook in tijden waar afstand houden de boodschap is, is het belangrijk om aan je familie en vrienden te laten weten dat je aan hen denkt. Wat dacht je van een gepersonaliseerd postkaartje? Dankzij Bpost kan je er 10 gratis versturen. Wij leggen je uit hoe dat moet!

https://radio2.be/artikels/verstuur-gratis-10-gepersonaliseerde-postkaarten-via-de-app-van-bpost

Behoefte aan een luisterend oor?

Uilenspiegel lanceert 'Luistergenoten', een luisterlijn van en voor lotgenoten. Het verschil met ons tele-onthaal? De luistergenoten zijn lotgenoten die zelf een psychische kwetsbaarheid hebben. Ze hebben ervaringskennis, kunnen empathisch luisteren, maar hebben daar niet noodzakelijk een training voor gevolgd. 

https://www.uilenspiegel.net/wat/luistergenoten

Dementie thuis tijdens de coronacrisis: enkele tips

Omgaan met mensen met dementie is sowieso een uitdaging en in tijden van deze pandemie nog meer. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen geeft enkele zeer nuttige tips en adviezen om dit vlotter te laten verlopen.

https://www.vlaamse-ouderenraad.be/actualiteit/welzijn-zorg/dementie-thuis-tijdens-de-coronacrisis-enkele-tips

Luisterboeken biedt uren leesplezier.

In deze periode van quarantaine is het voor velen onder ons een uitdaging om onszelf te blijven vermaken. Luisterpuntbibliotheek heeft een oplossing. Zij bieden duizenden boeken aan in luistervorm.

https://www.luisterpuntbibliotheek.be/nl

Beweegprogramma voor senioren op RTV

Vanaf maandag 6 april zendt RTV elke dag om 10.30 u. en om 15.00 u. een beweegsessie voor senioren uit van 20 minuten. Bewegen blijft belangrijk. Het enige wat je moet doen is de tv aanzetten en meedoen!

https://www.rtv.be/artikels/tv-plus-en-gemeente-mol-maken-beweegprogramma-a80795

Boekentip! Uitkijken naar een nieuwe levensepisode.

Situatieschets: je bent een vijftiger, zestiger, zeventiger… Hoera, we worden gemiddeld steeds ouder, en we hebben nog heel wat jaren om naar uit te kijken. Meer zelfs, het kunnen de mooiste jaren van ons leven worden. De coronacrisis gaat niet blijven duren, en eens we de draad van het gewone leven weer kunnen oppikken wachten ons nog mooie tijden. Gedragsbioloog Mark Nelissen schreef over dit thema het boek 'Eindelijk oud' dat eigenlijk één grote ode aan opa's en oma's is.

https://www.seniorennet.be/redactie/artikel/315/uitkijken-naar-een-nieuwe-levensepisode