Sterke bossen in Eindhout door een doordacht bosbeheer

Een aantal bossen in Eindhoutberg en Veedijk werden gemerkt met verfstrepen. In de loop van de winter van 2019 zullen immers op verschillende plaatsen houtkappingen gebeuren. De meeste van deze werken vinden plaats bij boseigenaars die door de vzw Bosgroep Zuiderkempen begeleid worden bij het bosbeheer.

Door de selectieve dunningskappen krijgen de gezondste bomen meer ruimte om te groeien, zodat ze sterker en stabieler worden. Dankzij de dunning kan er tevens meer zonlicht doordringen door het kronendak waardoor andere soorten de ruimte krijgen om zich te vestigen en te groeien. Het geoogste hout zal als hernieuwbare, milieuvriendelijke grondstof gebruikt worden voor houtverwerking (vooral OSB-platen maar ook als planken). Verder werden er ook een aantal kaalkappen gemerkt. Dit zijn voornamelijk fijnsparbossen die aangetast werden door de letterzetter.

Na de verplegingskappen worden in het najaar van 2020 op verscheidene plaatsen groepjes bomen aangeplant om zo de boomsoortenvariatie in het bos te verhogen.

De werken kaderen in de toekomstvisie van de vzw Bosgroep Zuiderkempen om de bossen mooi en gevarieerd te maken in de Kempen. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de biodiversiteit, een grote variatie aan soorten, een goede bodemontwikkeling en de ontwikkeling van kwaliteitshout. Sterke bossen zullen nodig zijn om bestand te zijn tegen de klimaatopwarming.

Heb je vragen, aarzel niet om contact op te nemen. Wie graag wat leert over bossen en mee bomen wil planten, nodigen we zelfs uit om eens mee op pad te gaan met ons.

Meer info:
Vzw Bosgroep Zuiderkempen
Jan Seynaeve
0474/99 99 35