Toelichting maatregelen sport, cultuur, jeugd

Privé- en publieke activiteiten van culturele, maatschappelijke, feestelijke, folkloristische, sportieve en recreatieve aard zijn verboden. Uitzondering is de beoefening van een individuele fysieke activiteit of met de familieleden die onder hetzelfde dak wonen of telkens eenzelfde vriend (afstand van 1,5 meter). Voor wat betreft buitenactiviteiten zijn enkel fiets-, wandel- en looptochten toegelaten volgens bovenstaande modaliteiten en in de onmiddellijke omgeving van de woonplaats. Men moet autoverplaatsingen hiervoor absoluut vermijden. Alle speelpleinen en buurtpleinen zijn gesloten tot en met 19 april.

Worden concerten en festivals geannuleerd?

Alle indoor- en outdoorevenementen zijn geannuleerd tot en met 19 april, ongeacht het aantal bezoekers.

Blijven theaters en filmzalen open?

Theaters, operagebouwen, filmzalen, culturele centra zijn gesloten voor het publiek tot en met 19 april.  

Wat met processies, carnaval, studentenfeesten,…?

Deze zijn verboden.

Zijn musea, tentoonstellingen (vernissages, exposities, avant-premières,…) en toeristische attracties nog steeds toegankelijk?

Musea, tentoonstellingen en toeristische attracties zijn gesloten voor het publiek tot en met 19 april. Ook toeristische diensten zijn gesloten.

Gaan de lessen in teken- en muziekacademies door?

Teken- en muziekacademies zijn gesloten tot en met 19 april.

Worden pretparken en recreatieve centra gesloten?

Attractieparken, dierenparken, binnen- en buitenspeeltuinen, kinderboerderijen, casino’s, gokkantoren, recreatieve centra zijn gesloten tot en met 19 april. 

Gaan sportieve activiteiten nog door?

Bijeenkomsten, evenementen en trainingen van sportploegen, met of zonder publiek, worden geannuleerd tot en met 19 april.

Kan ik individueel sporten of een wandeling maken?

Ja, zolang deze activiteit alleen wordt beoefend tussen familieleden die onder hetzelfde dak wonen of altijd met dezelfde vriend, met inachtneming van 1,5 meter tussen elke persoon. 

Worden sporthallen, zwembaden en fitnesszalen gesloten?

Sporthallen (inclusie personal training), zwembaden, fitnesszalen en golfclubs zullen gesloten zijn tot en met 19 april. De gemeentelijke sporthal Kwade Plas is bijgevolg gesloten.

Wat met sportwedstrijden en activiteiten in het kader van jeugdbewegingen?

Activiteiten in het kader van jeugdbewegingen, sportwedstrijden, sportieve en recreatieve kampen, groepsactiviteiten (groepsfietstochten, groepswandelingen,…), gocarts voor één of meerdere personen, privé paardrijlessen, brandingssporten (surfen, …),  speelpleinen (in- en outdoor), … zijn geannuleerd tot en met 19 april. 

De Vlaamse regering besliste op 18/03/2020 om de jeugd(werk)activiteiten, jeugd- en sportkampen tot en met 19 april, dat wil zeggen tot het einde van de paasvakantie, te annuleren.

Krijgen topsporters uitzonderlijke toegang tot sportfaciliteiten?

Ja, indien ze een topsportstatuut hebben en ze de training enkel doen in individueel verband. Groepstrainingen zijn verboden.

Mag men elektrische steps gebruiken om te wandelen?

Nee, ze zijn niet toegelaten voor recreatieve activiteiten. Ze zijn echter wel toegelaten als transportmiddel voor essentiële verplaatsingen.

Meer informatie over de gevolgen van het jeugdwerk is te vinden via www.ambrassade.be of via www.bataljong.be

Meer informatie over de gevolgen voor je evenement is te vinden via ikorganiseer.be.

Meer informatie over de gevolgen voor jeugdtoerisme is te vinden via CJT.