Update ethyleenlek 11/12- 10.30 u. - einde gemeentelijke fase rampenplan Westerlo

 

Op woensdag 11 december om 10 uur heeft burgemeester Guy Van Hirtum de gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo stopgezet. De veiligheidsdiensten zijn ook niet meer in operationele fase.


De pijpleiding bevat geen ethyleen meer en zo kan er op een veilige manier gestart worden met het onderzoek en de herstelling. Daarvoor zijn graafwerken nodig ter hoogte van het vermoedelijke lek. De beheerder van de pijpleiding doet die graafwerken. Ze hanteren daarvoor de eigen veiligheidsvoorschriften en een stappenplan dat de afgelopen dagen afgesproken is met de veiligheidsdiensten.

De gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo werd in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 december afgekondigd omdat snuffelhonden bij een controle ethyleen hadden geroken boven een ondergrondse pijpleiding in de Nijverheidsstraat in Oevel-Westerlo. De leiding moest daarom leeggemaakt worden. Dat gebeurde met gecontroleerde verbrandingen bij Ineos in Geel-Laakdal en aan de sluis van Viersel in Zandhoven.

Alle updates i.v.m. het ethyleenlek vind je hier.


De burgemeester, de eigenaar en de beheerder van de pijpleiding danken alle betrokken diensten voor de vlotte samenwerking en de bedrijven en bewoners uit de omgeving voor hun geduld en medewerking.