Zwerfkattenproject krijgt extra financiële middelen

28
mrt
2024

De Laakdalse gemeenteraad besliste tijdens de zitting van maart om de financiële ondersteuning van het zwerfkattenproject op te trekken van 850 euro naar 3.007,26 euro per jaar.

Door een verschuiving in de zwerfkattenproblematiek zijn er meer financiële middelen nodig. Er worden meer katten gevangen die naast vaccinatie en sterilisatie/castratie nog extra medische zorgen nodig hebben alvorens ze naar een gastgezin of een asiel kunnen gaan.

In het kader van het zwerfkattenproject werkt Laakdal samen met vzw De Snorhaar. Tot op heden kreeg de vrijwilligerswerking een toelage van 850 euro. Maar de vergoeding is onvoldoende om alle kosten te dragen. Bovendien blijkt uit een vergelijking met andere gemeenten dat zij voor dezelfde diensten een hoger bedrag per inwoner betalen. Daarom werd besloten om de tegemoetkoming te verhogen van 0,05 euro naar 0,18 euro per inwoner of 3.007,26 euro per jaar.

In 2023 ving vzw De Snorhaar in totaal 897 katten op in een 40-tal opvanggezinnen. 130 katten werden in Laakdal gevangen waarvan er slechts 13 wilde katten terug werden uitgezet op hun vangplaats. De overige 117 diertjes waren nog kittens en/of diertjes die medische zorgen nodig hadden. Er werd 129.642 euro uitgegeven door vzw De Snorhaar aan dierenartsen, 16.641 euro aan voeding en 6.522 euro aan kattenbakvulling. De inkomsten bestaan voornamelijk uit adoptiebijdragen en donaties, wat tot op heden ontoereikend is. Er worden ook nog altijd opvanggezinnen gezocht.


Contactinformatie