leven-1200x290_3.jpg

Niet-Belgen: Aankomstverklaring of melding van aanwezigheid

Maak een afspraak

De aankomstverklaring (bijlage 3) en melding van aanwezigheid (bijlage 3ter) zijn documenten voor niet-Belgen die maximum 90 dagen in ons land zullen verblijven.

Voorwaarden

  • Een EU-burger die voor een periode van maximum 90 dagen in ons land verblijft, zal een melding van aanwezigheid ontvangen.
  • Een niet-EU-burger die voor een periode van maximum 90 dagen in ons land verblijft, zal een aankomstverklaring ontvangen.

Procedure

Betrokkene moet zich binnen de 8 dagen na aankomst melden bij de gemeente om een bijlage 3 of bijlage 3ter te bekomen.

Op het document staat de uiterste datum van het toegestane verblijf vermeld. Voor niet-EU-burgers wordt die berekend door bij de datum van de binnenkomststempel in het Schengengebied (in het reispaspoort), de toegestane verblijfsduur (zoals vermeld op de visumsticker) of drie maanden in geval van
niet-visumplichtige vreemdelingen, op te tellen.

De aankomstverklaring voor een vreemdeling met kort verblijf is in ieder geval maximaal drie maanden geldig en kan slechts uitzonderlijk verlengd worden. Voor EU-burgers is de verklaring van aanwezigheid 3 maanden geldig.

Enkel EU-burgers kunnen in België werken met een bijlage 3ter. Niet-Belgen met een 'bijlage 3' of bijlage 3ter staan slechts geregistreerd als 'verblijvende' en krijgen geen rijksregisternummer.

Meebrengen

  • aankomstverklaring: paspoort + recente foto
  • melding van aanwezigheid: identiteitskaart of paspoort

 

Ter info:
In het gemeentehuis is ook een pasfotocabine aanwezig (6 euro voor 6 pasfoto's).
Hou er rekening mee dat als je voor je afspraak nog foto's moet maken, je best een kwartiertje voor je afspraak aanwezig bent op het gemeentehuis.

Bedrag

Een aankomstverklaring of melding van aanwezigheid verkrijgen, is gratis.

Maak een afspraak

Contactinformatie