Aziatische hoornaar

20
mrt
2024

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die een gevaar vormt voor onze inheemse bijen. Ze kunnen bijenkasten binnendringen en heel wat schade aanrichten. Door dit gedrag vormen ze een bedreiging voor onze honingbijen en zo onrechtstreeks ook voor de bestuiving van onze groenten en fruitgewassen.

Net zoals de Europese hoornaar is deze soort enkel agressief als deze zich bedreigd voelt. Je blijft dan ook best uit de buurt van actieve nesten. Net als gewone wespen kan de Aziatische hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is met een langere angel, zal een steek vervelender aanvoelen.

Heb je een hoornaar of een nest gezien? Geef deze dan door op vespawatch.be

Moet het nest dringend weggehaald worden? Brandweer zone Kempen heeft beslist om het bestrijden van Aziatische hoornaars GRATIS te maken. Het is belangrijk dat deze invasieve soort bestreden wordt. Hun experten zullen ter plaatse oordelen, en als het over deze soort gaat, is de bestrijding niet betalend. Je kan dit melden via: https://kempen.hulpverleningszone.be/pagina/aanvraag-wespenverdelging