In een noodsituatie telt iedere seconde

13
nov
2023

De hulpdiensten staan dag en nacht paraat. Ben jij ook voorbereid op een noodgeval? Want elke seconde telt. We delen graag enkele tips ...

Gebruik het juiste noodnummer en bij voorkeur de app 112 BE

Bel 112 voor ziekenwagen & brandweer en 101 voor dringende politiehulp.

Heel handig voor wie een smartphone heeft is de app 112 BE. Dan hoef je de noodnummers niet te onthouden. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie, afhankelijk van welke hulp je nodig hebt. Bovendien kunnen de noodcentrales direct zien waar je bent. Ook extra informatie die je in de app zet (contactpersoon, medicatiegebruik, allergieën …) is zichtbaar voor hen. Ben je bewusteloos gevallen en vinden de hulpdiensten je niet, dan kunnen ze je smartphone zelfs laten rinkelen.

Een noodsituatie thuis

Zorg er voor dat je huisnummer voldoende zichtbaar en goed leesbaar is vanaf de straat zodat de hulpdiensten je adres gemakkelijk kunnen terugvinden.

Om tijd te winnen kan iemand de hulpdiensten opwachten aan de voordeur en hen tonen waar ze moeten zijn. Soms vraagt de noodcentrale 112 om de deur al open te zetten in afwachting van de komst van de ziekenwagen of de brandweer. Doe 's avonds en s' nachts als dat kan de buitenverlichting aan en vergeet je eventuele huisdieren niet in een veilige (afgesloten) ruimte te zetten.

Bij een medische interventie

Wanneer je dringende medische hulp nodig hebt, is het belangrijk dat de behandelende arts weet welke medicatie je neemt. Best heb je een actueel medicatieschema op zak of online beschikbaar (via www.mijngezondheid.be). De aangewezen personen om een medicatieschema op te stellen, zijn je vaste huisarts en/of je apotheker.

Stel je noodcontacten in op je smartphone of stop ze in je portefeuille

Ook noodcontacten zijn belangrijk om op zak te hebben. Stop ze in je portefeuille of in je smartphone. Vergrendel je het scherm van je smartphone niet, dan kan je je noodcontacten ingeven bij je contacten met vermelding ‘ICE’, dit betekent ‘in case of emergency’. Op de meeste smartphones is er ondertussen ook de mogelijkheid om, zelfs al is je scherm vergrendeld, noodcontacten en vaak ook medische informatie weer te geven. Op het internet vind je gemakkelijk hoe je dat kan instellen voor jouw type smartphone.

Een gele doos in de koelkast?

Onze gemeente verdeelt gratis de gele doos aan alle 65-ers, 65-plussers en chronisch zieken. In de doos stop je medische en andere gegevens over jezelf, die nuttig zijn voor de hulpdiensten. Je bewaart ze in je koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten. Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van je voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in je koelkast zit. Zorg er voor dat de informatie steeds actueel is. Kijk ze dus regelmatig na!

Gele doos in orde houden