werk-en-ondernemen-1200x290_8.png

FairTradeGemeente Laakdal

Sinds 2009 is Laakdal een FairTradeGemeente.  In maart 2023 werd deze titel herbevestigd met de hoogste score op de Fair-O-Meter, die de fairtrade engagementen vastlegt in zes criteria.

Verenigingen, ondernemers en inwoners van Laakdal zetten zich voor een eerlijke en duurzame handel. Het doel is een eerlijke prijs voor producenten, betere arbeids- en levensomstandigheden en meer duurzame landbouw. 

Horeca en handelaars worden gestimuleerd om fairtrade producten en producten uit lokale, duurzame handel aan te bieden. Uiteraard geeft het gemeentebestuur het goede voorbeeld door zelf fairtrade producten te gebruiken, zoals koffie en thee op de verschillende diensten en bij gemeentelijke activiteiten. Laakdal FairTradeGemeente

Fairtrade: hoe zit dat ook alweer?

Iedereen heeft recht op een correct loon. En iedereen woont en werkt graag in menswaardige omstandigheden. Dáárover gaat fairtrade. Het is geen liefdadigheid, maar een faire afspraak tussen bedrijven en boeren of landarbeiders van hier en het Zuiden. Het is een type handel dat benadeelde producenten de kans geeft op duurzame ontwikkeling. Fairtrade is gebaseerd op de volgende 3 pijlers: economische ontwikkeling, sociale ontwikkeling en ecologisch verantwoorde ontwikkeling. 

Duurzame handel

Daarnaast zijn er ook veel producten die dichtbij huis (ook in Laakdal) op een duurzame manier worden geproduceerd. De campagne FairTradeGemeenten moedigt lokale consumptie en de productie van duurzame voedingsproducten aan. 

Oxfam Wereldwinkel

Het huismerk van Oxfam-Wereldwinkels is Oxfam Fairtrade. De bekendste producten zijn rode, witte- en schuimwijn, koffie, thee, fruitsap en chocolade. Met honderden Fairtrade voedingsproducten in het gamma maakt Oxfam Fairtrade het voedingsmerk bij uitstek voor de eerlijke handel.

Laakdalse handelaars

Ook enkele Laakdalse handelaars bieden fairtrade producten aan. Meer info is hierover te verkrijgen in het Gemeentehuis. Wil je als handelaar deel uitmaken van het netwerk van Laakdalse fairtrade partners? Contacteer ons voor meer info.

Wereldwinkel

U kan de dichtsbijzijnde Oxfam Wereldwinkel vinden in Westerlo of Tessenderlo. U kan er terecht voor het breedste assortiment aan fairtrade- en solidariteitsproducten van België. 

  • Wereldwinkel Westerlo: De Merodedreef 104, 2260 Westerlo
  • Wereldwinkel Tessenderlo: Vismarkt 5, 3980 Tessenderlo 

 

Trekkersgroep Fairtrade

Laakdal heeft een trekkersgroep fairtrade, met talrijke enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor eerlijke handel. Wil je zelf ook  meedenken over initiatieven rond fairtrade? Je bent van harte welkom bij onze trekkersgroep. Stuur een berichtje of kom langs voor een kennismaking met een fairtrade koffie.


Contactinformatie