werk-en-ondernemen-1200x290_8.png

Fair trade gemeente

Sinds 2009 heeft de gemeente Laakdal de titel van “Fair trade gemeente”.

Dit houdt in dat we aandacht besteden aan eerlijke en duurzame handel. Horeca en handelaars worden gestimuleerd om fairtradeproducten en producten uit lokale, duurzame handel aan te bieden. Uiteraard tracht het gemeentebestuur zo veel mogelijk het goede voorbeeld te geven door zelf Fairtrade koffie en thee te schenken op de verschillende diensten en bij gemeentelijke activiteiten. 

Fair trade: hoe zit dat ook alweer?!

Iedereen heeft recht op een correct loon. En iedereen woont en werkt graag in menswaardige omstandigheden. Dáárover gaat Fairtrade. Het is geen liefdadigheid, maar een faire afspraak tussen bedrijven en boeren of landarbeiders van hier en het Zuiden. Het is een type handel dat benadeelde producenten de kans geeft op duurzame ontwikkeling. Fair trade is gebaseerd op de volgende 3 pijlers: economische ontwikkeling, sociale ontwikkeling en ecologisch verantwoorde ontwikkeling. 

Duurzame handel

Daarnaast zijn er ook veel producten die dichtbij huis (zelfs in onze eigen gemeente) op een duurzame manier worden geproduceerd. De campagne van FairTradeGemeenten moedigt lokale consumptie en de productie van duurzame voedingsproducten aan. De Voedselteams, bijvoorbeeld, voldoen ook aan een aantal Fairtradecriteria: degelijke arbeidsomstandigheden, correcte vergoeding voor de verschillende spelers in de productie- en distributieketen en duurzaamheid. 

Oxfam Wereldwinkel

Laakdal heeft zijn eigen Oxfam-Wereldwinkel! Het huismerk van Oxfam-Wereldwinkels is Oxfam Fair Trade. De bekendste producten zijn rode, witte- en schuimwijn, koffie, chocolade en fruitsap. Maar er zijn om en bij de 200 fairtradevoedingsproducten in het gamma. Dit maakt van Oxfam Fair Trade het voedingsmerk bij uitstek voor eerlijke handel.

Laakdalse handelaars
Ook enkele Laakdalse handelaars bieden Fairtrade producten aan. Meer info is hierover te verkrijgen op de dienst ontwikkelingssamenwerking. Wens je als Laakdalse handelaar Fairtrade in je gamma op te nemen, geef dan gerust een seintje aan de dienst voor promomateriaal.

Heb je zin om mee aan de slag te gaan in onze Wereldwinkel?  Je komt er terecht in een gezellig en gemotiveerd team.  Je kiest welke taken je lieft op je neemt: bv. de winkel openhouden, producten schikken, meewerken aan actiemomenten...

Openingsuren Oxfam Wereldwinkel Laakdal: woensdag en zaterdag van 12.00 u. tot 17.00 u.
Het adres is 't Fortun, Smissestraat 3, 2430 Laakdal

Trekkersgroep Fair trade

Laakdal heeft ook een trekkersgroep Fair trade, waaronder de enthousiaste vrijwilligers van de Wereldwinkel. Wil je meedenken over initiatieven rond Fair trade? Je bent meer dan welkom bij onze trekkersgroep! Neem voor meer informatie contact op met de ambtenaar ontwikkelingssamenwerking!


Contactinformatie