toerisme-1200x290_6.png

Bezienswaardigheden in Eindhout

Ben je in Eindhout en heb je zin in een dosis geschiedenis en cultuur? Hier lees je waar je terecht kan.

Oud-gemeentehuis

Het verankerde bakstenen oud-gemeentehuis van Eindhout met uitspringende centrale vierkante toren werd in 1898 gebouwd door de provinciale bouwmeester Jules Taeymans. Het gebouw met dubbelhuisindeling en centrale gang leunt sterk aan bij de neo-Vlaamse renaissancestijl.

St-Lambertuskerk

De pseudobasilikale kruiskerk van Eindhout heeft een driebeukig schip, een kruisbeuk en een driezijdig gesloten koor. De ingebouwde westtoren met ingesnoerde naaldspits is opgetrokken in witte steen. Deze steen verlevendigt ook de overhoekse steunberen en omlijst de dubbele galmgaten. Deze Kempisch-gotische kerk werd opgericht in de 16de eeuw en het oude schip werd in 1854 gewijzigd in een neogotische stijl.

St-Bavokapel

Deze middeleeuwse kapel langs de Trichelhoek was een bedevaartsoord tegen kinkhoest. Het is een bakstenen zaalkerkje met korfboogdeur, een driezijdig gesloten koor en barok altaar onder een leien dak met dakruiter. Het is nu een geliefkoosde trouwplaats voor romantische koppeltjes.

Pastorij

Sinds de middeleeuwen zijn alle pastoors van Laakdal witte paters van de abdij van Averbode. De pastorij met hoornboomdak uit 1720 is een voorbeeld van de omwalde Averboodse witherenpastories. 

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de 7 Weeën in Ham

De bakstenen kapel van het gehucht Ham is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de 7 weeën. Het gebouw dateert uit het midden van de 17de eeuw en heeft een opvallende voorgevel met boogdeur en beeldnis. De geveltop werd versierd met blinde rondbogen.

In de kapel bevindt zich een altaar in gemarmerd hout en twee bidbanken uit de 18de eeuw. Tot het patrimonium van deze kapel behoren een smeedijzeren kaarsenstaander en een St.-Lambertusbeeld. Opmerkelijk is het beeld van Onze-Lieve-Vrouw die doorboord is met zeven zwaarden.


Contactinformatie