toerisme-1200x290_6.png

Bezienswaardigheden in Veerle

Als je in de buurt van Veerle bent, ga dan zeker eens kijkje nemen op deze plaatsen.

Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaard kerk

Het schip en de zijbeuken zijn neogotisch. Na de brand in 1910 werd het oude koor uit de 16de eeuw steen voor steen afgebroken en 7 meter verder terug opgebouwd. De kerktoren uit 1515, opgetrokken in donkere baksteen met zware steunberen en lagen van bruine zandsteen, is nog bewaard gebleven. Hij werd in 1997 gerestaureerd. In de kerk vind je oude beelden van de 14de, 15de en 17de eeuw.

Kasteel van de familie Zerezo de Tejada

Een Spaanse adelijke familie bouwde in 1849 het riante landhuis met zuiders torentje. Dit kasteel met omliggend park werd bij testament aan de kerk van Veerle afgestaan door baron Raymond de Zerezo de Tejada. Zijn grafkelder en borstbeeld bevinden zich naast de kerk in Veerle.

Het verwaarloosde kasteel werd in 1952 gekocht door de norbertinessen van Neerpelt die het herstelden en er een modern klooster van maakten.

Waterpomp op het marktplein in Veerle

In 1877 werd een hardstenen pomp in neobarok geplaatst in het midden van het marktplein om de dorpskom van gezond drinkwater te voorzien. Op de vierzijdige sokkel, met oud gemeentewapen, staat een ronde zuilschacht met ringen. Deze wordt bekroond door een vierkant kapiteel met siervaas.

Oud-gemeentehuis van Varendonk

Het kleinste gemeentehuis van België bevindt zich in Varendonk, een gemeente tot 1971, later een gehucht van Veerle en nu onderdeel van Laakdal. Dit piepkleine dorpje had kerk noch school. Het gemeentehuis was ondergebracht in een kapelletje dat in 1981 werd gerestaureerd en zijn voormalige bestemming terugkreeg. Het gebouwtje was zo klein dat bij een huwelijk enkel het aanstaande echtpaar en de burgemeester binnen konden.

St-Jozef Werkman kerk in Veerle-Heide

Deze moderne bakstenen zaalkerk werd gebouwd in 1968 als bidplaats voor de gemeenschap Veerle-Heide, het vijfde kerkdorp van Laakdal. De toren staat los van het gebedshuis. Sinds 2006 wordt het kerkpleintje versierd met een beeltenis van de Walenman, de Waalse seizoenarbeider.

De Merode, prinselijk platteland

De Vlaamse Landmaatschappij kocht het 1.500 ha grote domein aan van Prins de Merode om dit open te stellen voor het grote publiek met bescherming van de meest waardevolle natuur- en landschapsgebieden. Er wordt een landinrichtingsproject uitgebouwd waarbij ook een toeristische en recreatieve structuur wordt voorzien met bezoekerscentra, erfgoedevenementen en verblijfsarrangementen. Dit gebied ligt op het drieprovinciënpunt Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant en strekt zich over zes gemeenten: Scherpenheuvel-Zichem, Geel, Laakdal, Herselt, Tessenderlo en Westerlo. Veel naaldbomen in Veerle-Heide en het Averboods Bos worden stilaan vervangen door heide en vennen. In dit gebied is een mountainbikeroute en een wandelknooppuntennetwerk uitgestippeld.


Contactinformatie