toerisme-1200x290_6.png

Bezienswaardigheden Vorst

Kom cultuur opsnuiven in Vorst-Centrum en Vorst-Meerlaar. Hier lees je waar je moet zijn.

Kasteel Meerlaer

Het kasteel Meerlaer werd opgericht door de familie Schollaert in 1860 in Vlaamse neorenaissance op het vroegere domein van het premonstratenzer-vrouwenklooster van Gemp, St.-Joris-Winge. Het kasteel werd bekend als “Wazinghuis” in het Vlaamse televisiefeuilleton “Wij, Heren van Zichem”. Het werd volledig gerestaureerd door de familie Cruysberghs en fungeert nu vooral als horecazaak. Achter het kasteelpark werd een grote camping aangelegd.

St-Gertrudiskerk

De gotische kerk ligt net buiten de dorpskom van Vorst-Centrum. Het koor en de kruisbeuk dateren uit ca. 1480. Het interieur kreeg een barokuitzicht met schilderijen van o.a. Erasmus II Quellin. Indrukwekkend is vooral de 50 m hoge 15de eeuwse toren in baksteen en witte en bruine natuursteen, met zes geledingen. Op het omringende kerkhof bevindt zich de St.-Gertrudisput waarvan het water gebruikt werd als geneesmiddel tegen het Gertrudiszeer, een huidziekte rond de mond.

Oud-gemeentehuis

Het oud-gemeentehuis van Groot-Vorst werd in 1910 gebouwd in Vlaamse renaissancestijl door architect Jules Taeymans. De 28 meter hoge sierlijke toren siert het gebouw.

Pastorij

De pastorij van Groot-Vorst is een voorbeeld van de omwalde Averboodse witherenpastories. In 1690 liet pastoor Van den Bosch de huidige pastorij bouwen. Dit kunnen we aflezen aan de gevelankers. Het gebouw werd opgetrokken in twee bouwlagen van bak- en zandsteen. De voorgevel is symmetrisch opgebouwd en bevat 5 traveeën met een centraal dakvenster en een korfboogdeur. Ook hier heeft de pastorij een zadeldak met leien.

Een brug met smeedijzeren poort tussen baksteenpijlers geeft toegang tot de omwalde tuin. Voordien bevond zich hier de oude lemen pastorij. Pastoor Van de Ven liet in 1639 de gracht aanleggen om beschut te zijn tegen vijandige soldaten.

St-Nicolaaskerk

In Vorst-Meerlaar is de kerk en het interieur in neogotische stijl gebouwd. Vanwege de goede akoestiek worden hier veel concerten georganiseerd.

Kapelletje van Schollaert in Vorst-Meerlaar

Deze 7 m hoge zuilkapel in wit graniet is opgevat als een gotische toren met steunberen. Boven het gedenkschrift vind je een spitsboognis met madonnabeeld.


Contactinformatie