natuur_1200x290.jpg

Bijen en wespen

Zit je verveeld met een wespennest?

Afhankelijk van waar de wespen zitten, kan je terecht bij de gemeente of brandweer.

-       In de grond: bestrijding door de gemeente. Melding via 013 67 01 10 of openbare.werken@laakdal.be

-       In een boom of tegen het huis: bestrijding door de brandweer. Melding via https://kempen.hulpverleningszone.be/contacteer-ons/e-loket-629/aanvraag-wespenverdelging-795 of 014/28 78 78.

Wespen manifesteren zich vooral in de zomermaanden van juli tot september. Dan worden de nesten heel groot en kunnen ze voor overlast zorgen in hun zoektocht naar zoetstof. Tips om wespensteken te vermijden vind je hier.

Of is er een bijenzwerm op bezoek?

Af en toe kiest een bijenvolk van een imker het hazenpad en beginnen ze te zwermen. Mogelijks vestigen ze zich in jouw tuin in een boom. Een bijenzwerm kan je verwachten in april of mei. Soms gebeurt dit ook nog in juni, afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarna zal je zelden een zwerm honingbijen tegenkomen. Honingbijen zijn een beschermde diersoort en mogen niet bestreden worden. Gelukkig zijn bijen niet agressief als je ze gerust laat. Neem contact op met een Laakdalse imker die de bijenzwerm bij jou zal weghalen:

Olga Reszczynski
Tel. 0494 81 18 11
reszczynski.olga@gmail.com

Eddy Nowicki
bijen@nowicki.be

Wilde bijen

De Laakdalse imkers kunnen enkel helpen indien een zwerm honingbijen zich in je tuin gevestigd heeft. Tegen wilde bijen (solitaire bijen) kunnen ze niets doen. Dat is ook helemaal niet nodig, aangezien ze niet steken. Ze maken aparte kleine nesten, vaak korte gangetjes in de grond of in een spleet in de muur. Het zijn erg goede bestuivers en dus erg belangrijk voor de natuur en landbouw. Wilde bijen vind je vooral in het vroege voorjaar (maart-april) in je tuin. Meer info over wilde bijen vind je hier.

Hoe herken je het verschil?


Contactinformatie