natuur_1200x290.jpg

Bijen en wespen

Bijen, Wespen, Hoornaars, …

Allemaal vliegende beestjes, maar wat is nu het verschil? En waarvoor kan ik nu de brandweer bellen? Aan de hand van een aantal typische kenmerken kan je gemakkelijk het verschil herkennen.

In het overzicht hierronder kan je snel enkele herkenningspunten zien, wil je meer weten of twijfel je nog steeds? Meer info over het herkennen van de soorten kan je vinden via:  wespennest.vlaanderen, Vespawatch.be of in deze folder


Wist je dat je ook gebruik kan maken van ObsIdentify-app? Als je een foto kan nemen van het insect kan deze app je snel vertelen over welk dier het gaat.


Vliegende beestjes op bezoek?

Hoornaars

In België komen twee soorten hoornaars voor: de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar.

In tegenstelling tot wat men beweert, is de Europese hoornaar geen agressieve moordenaar voor de mens. Hij komt niet snel in de buurt van mensen en is een pak minder agressief dan de wesp. De Europese hoornaar zal enkel bij bedreiging steken. De Europese hoornaar is een beschermde soort en mag dus niet verstoort worden.

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die een gevaar vormt voor onze inheemse bijen. Ze kunnen bijenkasten binnendringen en heel wat schade aan richten. Door dit gedrag vormen ze een bedreiging voor onze honingbijen en zo onrechtstreeks ook voor de bestuiving van onze groenten en fruitgewassen. Net zoals de Europese hoornaar is deze soort enkel agressief als deze zich bedreigd voelt. Je blijft dan ook best uit de buurt van actieve nesten. Net als gewone wespen kan de Aziatische hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is met een langere angel, zal een steek vervelender aanvoelen.

Heb je een hoornaar of een nest gezien? Geef deze dan door op vespawatch.be en op waarnemingen.be. 
Er is ook een Laakdalse WhatsApp-groep waar je waarnemingen kan doorgeven.

Hier vindt je een kaart met een overzicht van de waarnemingen.

Moet het nest dringend weggehaald worden? Brandweer zone Kempen heeft beslist om het bestrijden van Aziatische hoornaars GRATIS te maken. Het is belangrijk dat deze invasieve soort bestreden wordt. Hun experten zullen ter plaatse oordelen, en als het over deze soort gaat, is de bestrijding niet betalend.

Vraag hier de bestrijding aan.

 

Wespen

Wespen manifesteren zich vooral in de zomermaanden van juli tot september. Dan worden de nesten heel groot en kunnen zo voor overlast zorgen in hun zoektocht naar zoetstof. Tips om wespensteken te vermijden vind je hier.
Zorgen ze voor overlast? Afhankelijk van waar de wespen zitten, kan je terecht bij de gemeente of brandweer:

 

Maak hier melding bij de gemeente of hier bij de brandweer

 

Honingbijen

Af en toe kiest een bijenvolk van een imker het hazenpad en beginnen ze te zwermen. Mogelijks vestigen ze zich in jouw tuin. Een bijenzwerm kan je verwachten in april of mei. Soms gebeurt dit ook nog in juni, afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarna zal je zelden een zwerm honingbijen tegenkomen. Honingbijen zijn een beschermde diersoort en mogen niet bestreden worden. Gelukkig zijn bijen niet agressief als je ze gerust laat.
Neem contact op met een Laakdalse imker die de bijenzwerm bij jou zal weghalen:

Olga Reszczynski
Tel. 0494 81 18 11
reszczynski.olga@gmail.com                                                                 

Eddy Nowicki
bijen@nowicki.be

Wilde bijen

De Laakdalse imkers kunnen enkel helpen indien een zwerm honingbijen zich in je tuin gevestigd heeft. Tegen wilde bijen (solitaire bijen) kunnen ze niets doen. Dat is ook helemaal niet nodig, aangezien ze niet steken. Ze maken aparte kleine nesten, vaak korte gangetjes in de grond of in een spleet in de muur. Het zijn erg goede bestuivers en dus erg belangrijk voor de natuur en landbouw. Wilde bijen vind je vooral in het vroege voorjaar (maart-april) in je tuin. Meer info over wilde bijen vind je hier.

Zelf een bijenhotel maken? Hier vind inspiratie. 

 

 

 


Contactinformatie