leven-1200x290_3.jpg

Rijbewijs buitenland: omwisseling en registratie

Maak een afspraak

Indien je in het bezit bent van een rijbewijs afgeleverd door een land van de Europese Unie, moet je dit laten registreren bij dienst Burgerzaken. Door deze registratie is het mogelijk om een Belgisch rijbewijs te verkrijgen wanneer het Europese rijbewijs verloren / gestolen is.

3 maanden voor de vervaldatum moet je het omwisselen naar een Belgisch rijbewijs. Als het rijbewijs geen einddatum vermeldt, moet je het binnen 2 jaar na je inschrijving in België omwisselen.

Indien je in het bezit bent van een rijbewijs afgeleverd door een land buiten de Europese Unie dan bent u verplicht om dit rijbewijs om te wisselen naar een Belgisch rijbewijs. Niet elk rijbewijs kan worden omgewisseld.

Op deze website vind je de lijst met erkende buitenlandse rijbewijzen.

Voorwaarden

  • Je bent ingeschreven in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente.
  • Je bent in het bezit van een geldige Belgische verblijfsvergunning zoals een vreemdelingenkaart.
  • Je bezit een geldig rijbewijs dat in het buitenland afgeleverd is voor je inschrijving in België

Procedure

Europese rijbewijzen

Je maakt een afspraak bij de dienst Burgerzaken om je rijbewijs te laten registreren of om een Belgische rijbewijs aan te vragen.

Het rijbewijs zal eerst aan de hand van een kopie gecontroleerd worden op echtheid. Na positief advies zal de ambtenaar van de burgerlijke stand het Belgische rijbewijs opmaken.

Je kan na 8 werkdagen je rijbewijs komen afhalen zonder afspraak. Op dat moment moet je ook het Europees rijbewijs afgeven bij de gemeente. Zij zullen dit dan terugsturen naar het land van herkomst.

Niet-Europese rijbewijzen

Enkel een erkend nationaal rijbewijs kan worden omgewisseld. Je maakt een afspraak bij de dienst burgerzaken om een Belgisch rijbewijs aan te vragen. De ambtenaar maakt het rijbewijs over aan de politie om het te controleren op echtheid (een procedure van ongeveer 2 maanden). Na gunstig advies wordt je telefonisch gecontacteerd om opnieuw een afspraak te maken.

Tijdens deze afspraak zal je de aanvraag om een Belgisch rijbewijs officieel indienen door een document te ondertekenen. Na deze afspraak wordt het Belgische rijbewijs opgemaakt. Je kan dit na 8 werkdagen komen afhalen zonder afspraak.

Indien je houder bent van een niet-erkend buitenlands rijbewijs, neem je best contact met de dienst Burgerzaken. Zij lichten de verdere procedure toe.

Meebrengen

  • geldig buitenlands rijbewijs
  • beëdigde vertaling van het buitenlands rijbewijs indien dit niet in 1 van de landstalen of het Engels is opgesteld
  • verblijfskaart of vreemdelingenkaart
  • 1 recente pasfoto met lichte, egale achtergrond 

Bedrag

Een nieuw rijbewijs aanvragen kost 24 euro.

Let op!

Indien je buitenlands rijbewijs vervallen is, neem je best contact met de dienst Burgerzaken. Zij lichten de verdere stappen toe.

Maak een afspraak

Contactinformatie