Chip je viervoeter!
Heb je een hond of kat, zorg dat je trouwe vriend gechipt is en dat de gegevens kloppen. Zo komen ze altijd weer bij jou terecht als ze in hun eentje op avontuur gaan.
Wist je dat het chippen van honden en katten zelfs verplicht is? Wanneer ze verdwalen en geen chip hebben, komen ze in de meeste gevallen in een asiel terecht … en dan is de kans klein dat je ze nog terugziet.
Check je chip via CatID.be of DogID.be!
Verplichte sterilisatie of castratie van huiskatten
- Elke kat geboren na 31 augustus 2014 moet verplicht gecastreerd of gesteriliseerd zijn, ten laatste op 5 maanden ouderdom.
- De eigenaar van een gevonden kat die niet gesteriliseerd of gecastreerd is, riskeert een boete die hoger oploopt dan de kosten van de sterilisatie/castratie.
- Als je je kat verkoopt of (gratis) weggeeft moet je het dier eerst laten castreren of steriliseren én registreren.
- De dierenarts noteert de datum van sterilisatie/castratie in de databank CatID.
- Als jouw kat uit het buitenland komt en nog niet gesteriliseerd of gecastreerd is, dan moet dit gebeuren voor de kat 5 maanden oud is of, als de kat al ouder is, binnen de 30 dagen na aankomst.
Wil je weten welke maatregelen je moet nemen en aan welke verplichtingen je moet voldoen bij het houden van een huisdier? Kijk op www.huisiderinfo.be.
Laakdal bestrijdt zwerfkatten
Bij een melding van zwerfkatten schakelen we de vrijwilligers van het zwerfkattenproject in. Inge Boonen is een van deze vrijwilligers.
Hoe kwam je bij het zwerfkattenproject terecht?
Inge: “Voor m’n werk als stewardess reis ik heel de wereld rond, maar tussendoor ben ik vrij veel thuis. Daarom gaven we ons 7 jaar geleden op als opvanggezin bij vzw De Snorhaar, om kittens te socialiseren. De vraag kwam of ik wilde aansluiten bij het zwerfkattenproject. Eerst was ik een beetje terughoudend, maar geraakte toch overtuigd nadat een vriendin me vroeg om haar uit de nood te helpen toen ze een verwaarloosde kitten in haar tuinschuur vond.”
Wat gebeurt er als jullie melding krijgen van een zwerfkat?
Inge: “We proberen de kat te vangen met een diervriendelijke vangkooi, waar we eten in strooien. Het deurtje valt achter de kat dicht wanneer die erin loopt. Gevangen katten worden dan zo snel mogelijk naar de dierenarts gebracht. De dierenarts kijkt de kat na en steriliseert/castreert, vaccineert en ontwormt het dier. De kat krijgt een knip in het oor, zodat we weten dat ze steriel is. Daarna zetten we het dier terug op de plaats waar ze gevangen is.”
Dit vraagt wel wat samenwerking tussen verschillende mensen en diensten.
Inge: “De meldingen komen binnen bij de gemeente, daarna halen we de vangkooien op bij de Groendienst. Gelukkig kunnen we rekenen op vier geëngageerde dierenartsen, die in het verleden een ware titanenklus hebben geleverd. Toen ik enkele jaren geleden als vrijwilliger startte, hebben we op vier maanden tijd 150 katten gesteriliseerd en de wachtlijst volledig weggewerkt. We hebben ook een goede verstandhouding met de wijkagenten, op wiens hulp we kunnen rekenen als het nodig is. Andere gemeenten zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen!”
Is het zwerfkattenprobleem daarmee opgelost?
Inge: “Helaas niet. Soms vangen we kittens of zieke katten, die kunnen we niet zomaar terugplaatsen. Voor deze diertjes moeten we dus opvangplaatsen zoeken. Vzw De Snorhaar uit Scherpenheuvel-Zichem ondersteunt ons hierin, op voorwaarde dat we zelf mee op zoek gaan naar vrijwilligers die instaan voor het vangen én opvangen van deze katten. Het geeft vooral voldoening wanneer je een zwerfkatje een nieuwe warme thuis kan geven. We hebben een Facebookpagina waar we oproepen doen voor opvanggezinnen, maar waar mensen ook vragen kunnen stellen.”
Waarom is de bestrijding van zwerfkatten zo belangrijk?
Inge: “Een kat kan makkelijk twee nestjes per jaar krijgen, en die planten zich op hun beurt weer voort. Voor je het weet, heb je 30 katten in je tuin met inteelt en ziektes en alle bijhorende ellende. Het is dus belangrijk om de kattenpopulatie in te dijken. Dit jaar staat de teller momenteel al op 100 gevangen katten. Helaas merken we de laatste tijd vaker en vaker dat het tamme katten met een nestje kittens is die plots in iemand tuin opduiken. Vermoedelijk gaat het dan om gedumpte huiskatten … Ons werk zal er pas opzitten als er nooit meer een kitten in het wild geboren moet worden, en dat kunnen we alleen met behulp van onze inwoners!”
Ook jij kan helpen
Wanneer je een zwerfkat ziet of een ontsnapte hond vindt, vul het online formulier op www.laakdal.be/melding-zwerfkatten in of meld het aan de dienst Omgeving via tel. 013 67 01 10 of omgeving@laakdal.be. Via die weg kan je je ook als vrijwilliger voor het zwerfkattenproject aanmelden!
Wil jij je graag inzetten voor een beter dierenwelzijn in Laakdal? Je kan altijd een gift doen bij één van de dierenasielen en opvangcentra in de buurt:
- De Snorhaar vzw (www.desnorhaar.be)
- Poesinne vzw (poesinne7@gmail.com)
Een volledig overzicht vind je op www.adopteereendier.be/dierenasielen. Je kan een financiële gift doen of je kan dierenvoeding of -verzorgingsproducten schenken.
