De bestrijding van kruidachtigen

17
jul
2025

Het bestrijden van 'kruidachtigen' - beter gekend als onkruid - blijft deze dagen een grote uitdaging. We doen ons best om het onkruid op openbaar domein onder controle te houden.

Toch zijn er enkele factoren die ervoor zorgen dat onze diensten momenteel moeite hebben om het onkruid overal te bestrijden:

  • Heel wat medewerkers genieten in deze periode van hun welverdiende vakantie.
  • Langdurige zonnige periodes afgewisseld met af en toe wat regen zijn uitzonderlijk goede weersomstandigheden voor de plantengroei en dus ook voor de groei van kruidachtigen.
  • Sinds 2014 is het verboden om pesticiden te gebruiken bij het onderhouden van het openbaar groen. Dat betekent dat enkel ‘fysieke’ bestrijding, wat veel arbeidsintensiever is, toegelaten wordt. Voorbeelden hiervan zijn het stomen, branden, schoffelen, knippen, handmatig of machinaal uittrekken van ongewenste plantjes.
  • We zetten meer en meer in op ontharding. Hiermee vergroten we de biodiversiteit en zijn we beter gewapend tegen de klimaatsverandering en langdurige periodes van droogte. 

De weersomstandigheden die de plantengroei bevorderen in combinatie met de bestrijdingsmethoden die veel inspanningen vragen, leiden ertoe dat we noodgedwongen de kruidengroei meer moeten gaan accepteren.

Natuurvriendelijk beheer van het openbaar groen

Kruidachtigen die wat langer mogen groeien en bloeien brengen ook voordelen met zich mee. Zo kunnen een aantal insecten zich beter verschuilen en is er meer voeding en nectar beschikbaar. Door het openbaar groen op een natuurvriendelijke manier te beheren, vergroten we ook de natuur- en belevingswaarde in onze gemeente.

De kruidengroei zorgt daarenboven voor een minder kale grond waardoor de bodem minder snel uitdroogt en water beter wordt vastgehouden om de droge perioden te overbruggen. Door de natuurwaarde en de biodiversiteit te vergroten zijn we dus ook beter gewapend tegen de klimaatsverandering.

Andere voorbeelden van een natuurvriendelijk beheer van het openbaar groen zijn het minder vaak en minder kort maaien van de bermen, het zo weinig mogelijk snoeien en kappen van struiken en bomen en het aanplanten van inheemse soorten. Je leest er alles over op www.laakdal.be/natuurvriendelijk-beheer.

Melding verkeersonveilige situatie

Zie je een verkeersonveilige situatie door overmatige begroeiing, meld dit via: www.laakdal.be/meldingen.

Wist je dat …

De medewerkers van onze dienst Groen heel wat groen onderhouden op het openbaar domein van Laakdal? O.a.:

  • 3,4 hectare plantsoen, onderhoud gebeurt 6 keer per jaar
  • 14,5 hectare graspleinen, wekelijks te maaien in het hoogseizoen
  • Bijna 5 hectare aan te onderhouden wandelwegen
  • 14 km hagen langs de wegen, die 2 keer per jaar worden geschoren
  • Plantsoen in 17 wijken
  • 5 begraafplaatsen met een totaaloppervlak van 3,8 hectare

We danken je alvast voor je geduld en begrip!


Contactinformatie