wonen-en-omgeving-1200x290_9.png

Dierenopvangers in politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout heeft vier dierenopvangers. Lessica, Els, Sarah en Katrien vormen samen een enthousiast team dat zich ontfermt over loslopende honden. Ze sporen de eigenaar op en zorgen ervoor dat het dier veilig terug thuis geraakt.

Steden en gemeenten zijn wettelijk verplicht zich over loslopende dieren te ontfermen. Voortaan is dit een opdracht voor de dierenopvangers. De dierenopvangers zijn bekwame beroepsmensen en beschikken over de nodige ervaring in het werken met en trainen van honden. Zij werken op zelfstandige basis en lossen elkaar af in een beurtrol, zodat er altijd iemand beschikbaar is, ook ’s nachts en in het weekend.

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Wanneer de politie een melding krijgt over een loslopende hond beslissen zij of ze zelf ter plaatse gaan of ze contacteren de dierenopvanger.
  • De dierenopvangers gaan zo snel mogelijk ter plaatse en proberen de eigenaar te contacteren op basis van de gegevens in de chip. Als dit niet lukt geven ze de hond een veilig onderkomen tot hij met zijn baasje herenigd kan worden.
  • Als er geen chip is of de gegevens op de chip zijn niet correct dan wordt er via sociale media een oproep verspreid.
  • Is er na veertien dagen nog geen eigenaar gevonden? Dan wordt het dier naar een asiel gebracht.

Over welke dieren gaat het?

De dierenopvangers vangen honden die veiliggesteld zijn. Dit betekent dat ze honden vangen die zich niet meer op het openbaar domein bevinden. Zolang het dier op openbaar domein loopt, is het een zaak van openbare veiligheid en blijft het vangen van het dier dus een taak van de politie.

De dierenopvangers worden ook ingeschakeld wanneer de politie een oproep krijgt over een aangereden kat die nog leeft. Zij sporen ook in dit geval de eigenaar op en zorgen ervoor dat het dier de nodige zorgen krijgt.

Zie je een loslopend dier? Bel dan altijd de politie op het nummer 014 56 47 00.

Wie betaalt de kosten?

De eigenaar van het dier betaalt de kost voor de tussenkomst van de dierenopvangers.

De vergoeding voor een gewone tussenkomst bij een hond die gechipt is, ligt tussen 60 en 85 euro. Heeft het dier geen identificatiechip of ander merkteken? Dan kunnen de kosten flink oplopen.

Wat doe je als je een loslopende hond ziet?

Wie een loslopende hond zonder baasje ziet, verwittigt de politie. Zij doen dan het nodige om ervoor te zorgen dat het dier veilig terecht komt. Je kunt de dierenopvangers niet zelf contacteren.

Kun je het loslopende dier veilig in een tuin of andere afgesloten ruimte lokken? Dit helpt zeker en vast, maar breng jezelf nooit in gevaar!

Heb je een loslopend hondje opgevangen? Luister dan rond bij je buren voor je de politie belt. In de meeste gevallen woont de eigenaar maar een paar huizen of een straat verder en weet iemand wel wie de eigenaar is.

Check de chip!

Zorg ervoor dat de gegevens op de chip van je huisdier up-to-date zijn! Te veel mensen vergeten om de registratiegegevens te laten aanpassen wanneer het dier van eigenaar wisselt, de eigenaar verhuist of van telefoonnummer verandert.

Door de privacywetgeving zijn de gegevens op de chip afgeschermd en zijn ze enkel zichtbaar voor asielen en dierenartsen. Vraag aan je dierenarts om de gegevens op de chip publiek te zetten. Zo kan iedereen die een chiplezer heeft de gegevens raadplegen. Dit maakt het werk van de dierenopvangers heel wat gemakkelijker!