Het duurzame ICT-beleid van gemeente Laakdal

18
nov
2021

Naar aanloop van de Fair ICT Awards 2021, zet Fair ICT Flanders kleine en grote ondernemingen en instituten in die kijker die aan de slag gingen met duurzame ICT. Ook onze gemeente Laakdal kwam in beeld. In onderstaand artikel delen we graag onze inspanningen.

Gemeente Laakdal bouwt mee aan een duurzame toekomst. Er is nu actie nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Naast inspanningen om de CO2-uitstoot van de gemeentelijke diensten te verlagen en hernieuwbare energie efficiënt in te zetten, streven wij naar een zo duurzaam mogelijk ICT-beleid. Wij zetten ons dus met veel goesting achter duurzame ICT en het circulair gebruik ervan. Hoe doen we dat concreet?

1. Door aankoop te verduurzamen

Wij kopen ICT-apparatuur aan bij leveranciers die toestellen verkopen met Type1-ecolabels. Dat zijn internationale labels voor ICT-producten met garanties op meer milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie van toestellen.

2. Door ICT-materiaal te herbestemmen 

De end-of-use-flow van ICT-apparatuur wordt sterk geoptimaliseerd binnen onze gemeente. “We zoeken eerst naar een herbestemming van het materiaal, pas daarna gaan we kijken naar buitendiensten zoals bijvoorbeeld scholen,” vertelt Jef Reynders, deskundige ICT. “We testen gebruikte smartphones op mogelijk hergebruik en bewaren ze voor noodgevallen of als reservetoestellen. ICT-materiaal dat niet herbruikbaar is, voeren we af naar Out Of Use, een bedrijf dat instaat voor de recyclage van elektronisch afval van organisaties. 40 'oudere' laptops hebben we onlangs intern gebruikt in functie van het verplichte thuiswerken omwille van corona. We spaarden ongeveer €40.000 uit: een flink bedrag voor ons lokaal bestuur én een extra stimulans om tijd en aandacht te steken in duurzame ICT.”

3. Door betrokkenheid te creëren 

Via gerichte communicatie zorgen we voor meer betrokkenheid rond faire ICT bij medewerkers van onze verschillende diensten. Ook onze inwoners zijn een doelgroep, want ook zij kunnen het verschil maken. Het plan om inzamelacties op te zetten ligt op tafel waarbij inwoners dan hun toners, inktcartridges en zelfs gsm’s kunnen inleveren. Ook ligt een samenwerking met Klimaatmakers in het verschiet. We hebben dus grote plannen!

4. Door te blijven leren 

We leren elke dag bij, onder andere door het leertraject en de toolbox van Fair ICT te raadplegen. Daarnaast communiceren wij onze genomen maatregelen naar externe partijen. Dat is leren én inspireren!