leven-1200x290_3.jpg

Rijbewijs: internationaal

Maak een afspraak

Wanneer je naar een land reist dat het Europese rijbewijs niet erkent, heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het internationaal rijbewijs wordt uitgereikt door de gemeente waar je woont.

Voorwaarden

In België mag je alleen met een internationaal rijbewijs rijden als je niet ingeschreven bent in België. Als Belg moet je dus op verzoek altijd je Belgisch rijbewijs tonen. 

Procedure

  • Je kunt het internationaal rijbewijs aanvragen bij je gemeente. Je maakt hiervoor een afspraak bij de dienst Burgerzaken.
  • Je kunt je internationaal rijbewijs één week na de aanvraag afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis.
  • Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van 3 jaar vanaf de uitreikingsdatum. Als het nationale rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.
  • Als je internationaal rijbewijs afloopt, als je het verliest of als het beschadigd of gestolen wordt, moet je een nieuw exemplaar aanvragen in de gemeente. Daarbij geef je je verlopen internationaal rijbewijs af of, in geval van diefstal, een verklaring van diefstal door de Belgische politie.  

Meebrengen

  • identiteitskaart
  • een recente pasfoto die voldoet aan de voorwaarden voor pasfoto's
  • geldig Belgisch rijbewijs   

Ter info:
In het gemeentehuis is ook een pasfotocabine aanwezig (6 euro voor 6 pasfoto's).
Hou er rekening mee dat als je voor je afspraak nog foto's moet maken, je best een kwartiertje voor je afspraak aanwezig bent op het gemeentehuis.

Bedrag

Een internationaal rijbewijs aanvragen kost 20 euro.

Uitzonderingen

Buitenlands ambassadepersoneel moet zich met de diplomatieke identiteitskaart wenden tot de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken om het internationaal rijbewijs te verkrijgen. 

Maak een afspraak

Contactinformatie