Veldstraat

Kapelletjes

2023 is ons 'Jaar van de Kapel'!

PARCUM, IOED De Merode (Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst), LWGH (Laakdalse Heemkring) en Gemeente Laakdal slaan de handen in elkaar voor een groot inventarisatieproject.

De laatste jaren konden we vaststellen dat er vele kapelletjes verwaarloosd en sommige zelfs volledig verdwenen zijn. Vrijwilligers uit verenigingen en organisaties gingen van start in Veerle en Blauberg (Herselt). Intussen is de inventaris van Veerle weer up-to-date. Maar extra hulp is nog meer dan welkom de komende maanden want het werk is nog lang niet ten einde! Ook de kapelletjes van Groot-Vorst, Klein-Vorst en Eindhout wachten nog op inventarisatie.

Waar gaat het om?

Onze kapelletjes zijn heel kenmerkend voor ons landschap. Achter elk kapelletje zit een stukje lokale geschiedenis en een persoonlijk verhaal, het is meer dan enkel het religieuze aspect. Zo is ieder kapelletje een erfgoedplekje pur sang, waar we zorg voor moeten dragen. De grote stenen kapellen en grotten zijn bij de meeste mensen wel gekend. Met het inventarisatieproject proberen we ons vooral te focussen op de kleinere kapelletjes zoals de boom- of staakkapelletjes die onze streek typeren. We vinden ze hier in overvloed. Eén van de redenen is dat onze wegen leiden naar Scherpenheuvel, waarlangs gelovigen op pelgrimstocht trekken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Alle kapelletjes worden geregistreerd in de database van PARCUM door de LWGH. Daarvoor zijn eerst en vooral een deel technische gegevens nodig over de locatie, staat, type, eigenaarschap etc. van de kapel. Als tweede is er ruimte in deze database voor het immateriële aspect: de verhalen en tradities rond elke kapel.

Met het inventarisatieproject is het ook de bedoeling meters en peters te kunnen aantrekken en aan te sporen om een kapel onder de vleugels te nemen. Op termijn willen we op die manier opnieuw ontmoetingsplaatsen creëren, waar mensen samenkomen voor een babbel bij een aperitief, waar we zwerfbibliotheken kunnen installeren ... Het zijn maar enkele ideeën!

Wil jij helpen?

Heb jij extra informatie over een bepaalde kapel in onze gemeente, of zijn er gebruiken of rituelen die bij een bepaalde kapel horen? Ken je nog verhalen uit je kindertijd of woonden je (groot)ouders naast een kapel, kwamen ze daar regelmatig samen en heb je nog foto’s uit de oude doos? We zijn zeer benieuwd … Laat het ons zeker weten via info@lwgh-laakdal.be of telefonisch op het nummer 013 66 39 82.

Of… Wil jij helpen bij de inventarisatie van de kapelletjes in Groot-Vorst, Klein-Vorst en Eindhout? Ook buurtbewoners die graag peter of meter willen worden van een bepaalde kapel mogen zich zeker melden!

 

Meer informatie:

PARCUM

De Kapelletjesdatabank

Activiteiten van de Laakdalse Werkgroep voor Geschiedenis en Heemkunde rond kapelletjes in 2023


Contactinformatie