Klompenmuseum wordt aangevuld met klompenkast Louis Peeters
Louis Peeters
Het klompenmuseum in Laakdal heeft er officieel een nieuw pronkstuk bij. De klompenkast van wijlen Louis Peeters werd door zijn familie geschonken aan het museum. Louis Peeters was de zoon van bekend klompenmaker Alfons Peeters. Hoewel hij zelf niet koos voor het beroep van klompenmaker, besteedde Louis veel van zijn vrije tijd aan beeldhouwen en het maken van klompen, zeker na zijn pensioen. Louis schreef voor het klompenmuseum het boekje ‘De schoen van toen’, waarin hij uitgebreid het verhaal vertelt van de vervaardiging van klompen. Voor deze bijdrage aan het museum, werd hij erelid gemaakt van de ‘Vrienden van het klompenmuseum’.
Overhandiging van de klompenkast
Na zijn overlijden bleef de klompenkast in het bezit van beide dochters Agnes en Lutgarde. Jarenlang stond de kast als pronkstuk in Vorst-Centrum bij Lutgarde : “In het begin wilden we geen afstand doen van de kast. Er staan prachtige zelfgemaakte klompen en beeldhouwwerken in. Na verloop van tijd stonden we meer open voor het idee om de kast aan het klompenmuseum te schenken. We zijn blij dat nu ook andere mensen van het werk van ons vader kunnen genieten.”
Klompen in Laakdal
Laakdal heeft een rijke klompengeschiedenis. Na de tweede wereldoorlog viel de productie van klompen stil. Als eerbetoon aan de klompenmakerij richtten De ‘Vrienden van het museum’ in 1988 een klompenmuseum op in Groot-Vorst, dat vroeger het Mekka was van de klompennijverheid. Ondertussen is het museum verhuisd naar haar huidige locatie in de Grensstraat in Laakdal, op de grens met Averbode. De realisatie hiervoor gebeurde in samenwerking met Kempens Landschap.
Klompenmuseum
Wie graag eens een kijkje gaat nemen naar de klompenkast van Louis, kan van april tot eind oktober elke zaterdag- en zondagnamiddag tussen 13.30 u. en 17 u. terecht in Klompenmuseum Den Eik. Ook gegidste bezoeken op andere tijdstippen zijn mogelijk. Bij een bezoek aan het klompenmuseum mag een wandeling over het klompenbelevingspad zeker niet ontbreken!
Meer info: https://www.klompenmuseum.be/
