Kunstwerk "De kracht van de walenmannen" onthuld

28
nov
2017

Elk openbaar bestuur is verplicht bij een bouwproject ook een kunstwerk te plaatsen. Zo startten we in 2016 met de zoektocht naar een kunstwerk voor Laakdal. Het gemeentebestuur wilde een kunstwerk realiseren in de openbare ruimte voor het nieuwe gemeentehuis met een link naar onze gemeente en de historiek ervan. Een jury samengesteld uit het schepencollege en deskundigen besliste in twee fases over het kunstwerk. In de eerste fase werden 18 ideeën voor een kunstwerk ingediend. Hier werden 5 kunstenaars geselecteerd die hun ideeën verder uitwerkten. Uit deze 5 werken werd het kunstwerk van Víctor Ramírez gekozen.

Het kunstwerk

Het werk, getiteld “ De Kracht van de Walenmannen” staat op het evenementenplein voor het nieuwe gemeentehuis. Het is geïnspireerd door onze geschiedenis: de walenmannen die in Wallonië gingen werken, de arbeiders in de steenkoolindustrie en de link naar de hedendaagse industrie.

Het bestaat uit vijf verschillende delen die verwijzen naar de unieke dorpen die samen Laakdal vormen. De vijf delen hebben elk hun eigen kleur, omvang en grootte maar toch vormen ze samen een geheel. Geel staat voor Laakdal, donkerblauw voor Veerle, rood voor Vorst-Centrum , groen voor Vorst-Meerlaar en lichtblauw voor Eindhout. Deze kleuren zijn eveneens de kleuren van het logo van de gemeente Laakdal. Het kunstwerk oogt zeer kleurrijk, optimistisch, vrolijk en aantrekkelijk.

De vijf frames rondom de elementen symboliseren deuren, een historische verwijzing naar de deuren van de huizen waar de Walemannen afscheid namen van hun thuis en familie wanneer ze vertrokken naar de diepe en gevaarlijke steenkoolmijnen in Limburg en Wallonië. Ze hoopten op een veilige terugkomst…

Je kan tussen de verschillende frames doorwandelen en het werk vanuit verschillende oogpunten bekijken. De uitstraling van het werk verandert daardoor en door de invloed van het licht voortdurend. Door de specifieke plaats van het kunstwerk op het plein, tussen het oud-gemeentehuis en het nieuwe gemeentehuis, legt het kunstwerk een brug tussen het verleden, het heden en de toekomst.Het kunstwerk heeft net als het nieuwe gemeentehuis een duidelijk open constructie.

Over de kunstenaar

Víctor Ramírez is geboren op 25 september 1950 in Chillán Viejo, in Chili. Hij studeerde schilderkunst en grafische kunst aan de Universiteit van Chili, in Santiago. Daarna verhuisde hij naar Barcelona, Spanje, waar hij nu woont en werkt. Hij werkt ook in België, Duitsland, Chili en Mexico. Víctor’s werk is duidelijk geïnspireerd door zijn thuisland, door zijn adoptieland en ook door aspecten van de Europese artistieke traditie. Zijn werk is herkenbaar door het gebruik van kleuren en vormen.