toerisme-1200x290_6.png

Landschapspark de Merode

De Vlaamse Landmaatschappij kocht het 1500 ha grote domein aan van Prins de Merode om open te stellen voor het grote publiek - met bescherming van de meest waardevolle natuur- en landschapsgebieden.

Ze bouwen een landinrichtingsproject met een toeristische en recreatieve structuur waar bezoekerscentra, erfgoedevenementen en verblijfsarrangementen worden voorzien.

De Merode vormt een aaneengesloten gebied dat rijk is aan historisch, cultureel en natuurlijk erfgoed. Dit gebied ligt op het drieprovinciënpunt Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant en betrekt 9 gemeenten Scherpenheuvel-Zichem, Geel, Laakdal, Herselt, Tessenderlo, Westerlo, Hulshout, Aarschot en Diest. Veel van de naaldbomen in Veerle-Heide en het Averboods Bos worden stilaan vervangen door heide en vennen. In dit gebied is een mountainbikeroute en wandelknooppuntennetwerk uitgestippeld.

Mountainbiken in de Merode

Het Merode-netwerk verbindt drie permanente mountainbikeroutes van Herselt, Laakdal en Scherpenheuvel-Zichem. Je doorkruist een gevarieerd gebied van zowel loofbossen, dennenbossen als weilanden waarvan sommige delen een hogere moeilijkheidsgraad hebben. Kijk hier voor meer informatie.

 

Wandelen in de Merode

Stippel zelf je route uit door Laakdal en het hele Merodegebied. Je kan het wandelnetwerk in kaartvorm gebruiken of bekijk het online via www.wandelknooppunt.be.

Hier vind je meer informatie over het Merode-gebied.

 

Ontdek onze Merodelabelhouders

Ondernemingen of organisaties met het Merodelabel willen de beleving van landschapspark de Merode vergroten vanuit hun eigen onderneming. Ze spelen op een slimme manier in op de ontwikkelingen, kwaliteiten en het karakter van Landschapspark de Merode. Lokaal, authentiek, gastvrij en duurzaam zijn hierbij basisprincipes. Labelhouders kunnen heel divers zijn in hun aanbod. Van horeca en hoeveproducent tot wandelcoach of landschapsverteller. Elke onderneming met het Merodelabel is verbonden met of gelegen binnen het landschapspark de Merode.

 


Contactinformatie