wonen-en-omgeving-1200x290_9.png

Leegstand & verwaarlozing

Waarschijnlijk woon jij zoals iedereen graag in een aangename en nette omgeving. Gebouwen die lange tijd leeg staan en niet goed onderhouden worden, passen niet in zo’n omgeving. Bovendien daalt de waarde van het pand en is het een gemiste kans voor gezinnen die op zoek zijn naar een woning.

 

Leegstand

In het leegstandsregister staan woningen en gebouwen die al langer dan 1 jaar leeg staan. We verwittigen je als een van jouw eigendommen wordt opgenomen in het register. Je krijgt dan de tijd om het gebouw weer in gebruik te nemen. Als er na een jaar nog geen bewoning of gebruik is, dan moet je een heffing betalen.

 

Verwaarlozing

Als een pand aan de buitenkant in slechte staat verkeert, nemen we het op in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen. Aan elk gebrek dat het pand vertoont, geven we een score. Als de eindscore meer dan 18 punten bedraagt, dan is het pand verwaarloosd. We brengen jou als eigenaar op de hoogte als we het pand opnemen in het register. Later kan het zijn dat je een heffing moet betalen.

 

Alternatieven

Gemeente Laakdal wil eigenaars ondersteunen om leegstaande en verwaarloosde panden opnieuw in orde te brengen. Zo kan je als eigenaar overwegen om het leegstaande en/of verwaarloosde pand te renoveren (waar diverse premies voor beschikbaar zijn), te verkopen of te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor.