toerisme-1200x290_6.png

Natuurgebieden

In Laakdal geniet je optimaal van het fraaie Kempense natuurschoon. De uitgestrekte Merodebossen reiken tot de Abdij van Averbode, op de grens met Vlaams-Brabant en Limburg. Her en der verspreid langs de riviertjes vind je prachtige stukjes ongerepte natuur.

De Merode - Prinsheerlijk platteland

De Merode vormt een aaneengesloten gebied dat rijk is aan historisch, cultureel en natuurlijk erfgoed. Dit gebied ligt op het snijvlak van drie provinciën en omvat de gemeenten en steden Laakdal, Geel, Herselt, Westerlo, Hulshout, Tessenderlo, Scherpenheuvel-Zichem, Diest en Aarschot. Laakdal is een ideale uitvalsbasis om dit prinsheerlijke platteland te ontdekken!

www.demerodeonline.be

Laakvalleien

De Laakvalleien is een verzamelnaam voor een aantal natuurgebieden in onze groene gemeente. Stilaan worden die losse parels aaneen geregen tot een natuurlijk snoer. Een groot gevarieerd valleigebied waar je aangenaam kan wandelen. Langs de oevers van de Kleine Laak liggen de natuurgebieden Ossenbroeken, Craeywinkel en Swinnebroeken. Langs de Rode Laak vind je De Werft en Peiren. Aan de oevers van de Grote Laak liggen de natuurgebieden Trichelbroek en De Roost. Dit zijn vooral moerasvelden als gevolg van de vroegere turfwinningen en ijzerertsdelvingen. Het gebied Varenbroek sluit aan bij de uitgestrekte bossen van de Merode.

Verborgen plekjes

Grote waterplas met uitkijkhut in Trichelbroek

In het Trichelbroek kan je een verscholen waterplas vinden. Deze enorme vijver is een vroegere turfput en wordt al jaren beheerd door Natuurpunt. De plek trekt heel wat vogels aan zoals aalscholvers, futen en ijsvogels. Aan de rand bevindt zich zelfs een reigerkolonie waar jaarlijks in de lente zo’n 50 koppels blauwe reigers broeden. De vijver is enkel te voet bereikbaar (wandelkknooppunten 157 – 327).

Vijver met kijkhut in de Roost

Natuurgebied de Roost (Rooststraat) herbergt heel wat natuurpracht. Zo kan je er heel wat vogels, insecten, amfibieën en zoogdieren vinden. Sinds juni 2017 is dit nieuwe mooiste plekje te bewonderen vanuit een kijkhut. Laarzen zijn zeker geen overbodige luxe in dit moerasgebied. Via de wandelknooppunten 220-179 kan je de vijver te voet bereiken.


Contactinformatie