wonen-en-omgeving-1200x290_9.png

Openbaar vervoer

Hoppin, een nieuwe mobiliteitsvisie voor Vlaanderen

Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Dat doen we door de vraag en het aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar af te stemmen. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op plaatsen waar er meer reizigers vertrekken of aankomen zetten we snellere en frequentere bus- en tramverbindingen in. Op minder drukke plaatsen komt er flexvervoer, je reserveert dan vooraf een rit met de flexbus van De Lijn. Ook deelsystemen vormen een aanvulling op de bus- en tramverbindingen van De Lijn. Met een deelfiets- of wagen leg je vlot het eerste of laatste deel van je traject af.
 
Door de vraag en het aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar af te stemmen, rijden er minder lege bussen en trams rond én worden drukke lijnen beter bediend. Het uitgangspunt is dat scholen, ziekenhuizen, bedrijventerreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelcentra vlot bereikbaar zijn voor iedereen.
 

Het slim combineren van trein, tram, bus, deelfiets en deelwagen 

Centraal in de nieuwe mobiliteitsvisie staat combimobiliteit. Combimobiliteit betekent dat je verschillende vervoermiddelen combineert om je bestemming te bereiken. Denk aan de trein, tram, bus, een deelfiets of deelwagen. Maar ook je eigen fiets gebruiken en wandelen horen erbij. 

Vlot reizen met Hoppin 

Hoppin bundelt al deze oplossingen voor het openbaar vervoer onder één herkenbare naam. Hoppin maakt combimobiliteit vlotter, eenvoudiger en tastbaarder voor de reiziger. De naam verwijst naar de manier waarop we ons in de toekomst zullen verplaatsen met het openbaar vervoer. We zullen 'hoppen' van het ene op het andere vervoermiddel. 

Stap over aan een Hoppinpunt

Een Hoppinpunt is een punt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd. Je start er je reis of stapt er vlot over van het ene op het andere vervoermiddel, zoals de trein, tram, bus en deelsystemen (fiets, auto of step). Je vindt er vaak een fietsenstalling en soms zelfs een pakjesautomaat, bagagelockers of een fietsherstelzuil. Hoppin streeft bovendien naar maximaal toegankelijke Hoppinpunten voor iedereen.

Een Hoppinpunt herken je aan de paars-groene Hoppinzuil. Op deze zuil vind je informatie over alle vervoermiddelen die op het Hoppinpunt beschikbaar zijn. In Laakdal vind je een Hoppinpunt op de P+R Geel-Oost in Eindhout.

Alle info vind je op de website van Hoppin.

De Lijn

De Lijn is de openbare vervoersmaatschappij die in Vlaanderen zorgt dat je je met bus en tram kan verplaatsen.

In Laakdal rijden de reguliere bussen tussen de verschillende deeldorpen en naar de omliggende steden en gemeenten. Om met de bus te rijden, heb je een geldig vervoersbewijs nodig. De dienstregeling kan je raadplegen via de website van de Lijn of via de app.

Waar geen vast openbaar vervoer is, kan je rekenen op de flexbussen van De Lijn. Die vervangen de vroegere belbusjes. Vanuit een flexhalte word je vervoerd naar een Hoppinpunt of een andere flexhalte, indien er geen verbinding via een vaste lijnverbinding is. Voor personen met een handicap kan men een oplossing op maat uitwerken, indien je dit vooraf meldt bij telefonische reservatie.

Je reserveert vooraf een rit via de Hoppincentrale in de app, online via De Hoppinreisplanner - Hoppin of op het nummer 0800 12 2 12.

NMBS        

NMBS is de Belgische spoorwegmaatschappij. Met de NMBS kan je zowel in het binnenland als in het buitenland met de trein reizen.

De dichtstbijzijnde stations vanuit Laakdal zijn Diest en Geel.

Om met de trein te reizen heb je een geldig vervoersbewijs nodig. Dat kun je kopen aan de stationslokketen, de ticketautomaten in de stations of op de website van de NMBS, waar je ook de dienstregelingen kan raadplegen.


Contactinformatie