Laakdal introduceert speeltuinkaarten

11
mrt
2024

Om voor inclusie in haar grote speeltuinen te zorgen, liet de gemeente Laakdal een speeltuinkaart ontwikkelen. Met zo’n kaart kunnen kinderen met en zonder een (communicatieve) beperking en anderstalige kinderen met elkaar in interactie gaan.

Een speeltuinkaart is een groot bord met pictogrammen om communicatie laagdrempelig te maken. Met de pictogrammen kunnen de kinderen bijvoorbeeld aanduiden wat ze willen doen, hoe ze zich voelen, naar welk speeltuig ze willen gaan. De ontwikkeling gebeurde door vzw Gezin en handicap en Modem, een bedrijf dat hulpmiddelen ontwikkelt die communicatie ondersteunen.

Het initiatief voor het plaatsen van de borden komt van forum On!beperkt. Zij zetten zich in Laakdal in voor mensen met een beperking.

“Als adviesraad voor personen met een beperking vinden wij het belangrijk om in te zetten op dergelijke projecten. We merken dat het voor vele kinderen zonder beperking  wat spannend is om in contact te komen met kinderen met een beperking. Dit speeltuinbord kan hen hierin begeleiden.” aldus het Forum On!beperkt.

Er zullen borden geplaatst worden aan speeltuin Dennenoord in Eindhout en aan de speeltuin aan de sporthal in Veerle.