Foto-vuur

Stook slim

Eigen haard is goud waard. Maar als je die open haard, inbouwhaard of houtkachel verkeerd gebruikt, loopt je gezondheid (en die van je buren) gevaar. Speel op veilig en stook slim! 

In een haard of kachel mag je uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Meer niet. Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder. Voor het verwerken van al deze afvalstoffen bestaan veilige, milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het recyclagepark. 

Buiten stoken is verboden

De Vlaamse milieuwetgeving (VLAREM) is duidelijk: het verbranden van afval in open lucht is verboden! Het verbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel, maar ook voor het verbranden van biomassa-afval zoals gft, houtafval (o.a. snoeihout) en groenresten. 

Alternatieven

Voor alle soorten afval bestaan gezonde, milieuvriendelijke oplossingen. We raden je daarom aan om goed te sorteren en mee te doen aan de selectieve inzamelingen.

Het leeuwendeel van het ingezamelde afval wordt gerecycleerd. Wat niet meer gebruikt kan worden, gaat naar speciale afvalverbrandingsinstallaties met geavanceerde rookgaszuivering en energierecuperatie. 

Afval voorkomen

Sorteren is goed, maar preventie is nog beter. Enkele tips om afval te voorkomen:

  • Plak een antireclamesticker op je brievenbus en je hebt meteen veel minder oud papier.
  • Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en niet elk jaar massa's snoeisel opleveren. Dat betekent ook minder onderhoud.
  • Veel tuinafval kan je zelf composteren.
  • Snoeihout en ook je kerstboom kan je (laten) hakselen. De snippers strooi je tussen de planten uit. Zo vermijd je ook onkruid. Laakdal organiseert ook een Hakselteam aan Huis.
  • Met dikkere takken leg je een mooie takkenwal aan als omheining. Je zorgt bovendien voor een schuilplaats voor kleine dieren en dus voor meer biodiversiteit. Met wat goede wil en fantasie verwerk je al je tuinafval ter plaatse. 

Meer info

Meer info en tips? Surf naar www.stookslim.be


Contactinformatie