Stoomzagerij
De Stoomzagerij is een absoluut topstuk in onze gemeente. Het is een uniek voorbeeld van een goed bewaarde stoomzagerij in België, met alle werktuigen en machines aanwezig. We zijn er dan ook erg trots op.
De zagerij zelf werd aan het begin van de 20ste eeuw opgericht door Alfons Beyens. Hij bouwde het uit als een familiebedrijf, bijgestaan door drie van zijn zonen (Eugeen, Constant en Theofiel) en later – op hun beurt- ook een deel van de kleinkinderen.
In 1944 werd de eerste stoommachine aangeschaft. De industriële bakstenen fabrieksgebouwen waren speciaal ontworpen op hun functie als stoomzagerij. De grote hallen zijn perfect voor het verwerken van stevige boomstammen tot timmerhout. De zaagmachines, maar ook droogkamers, een stoommachine, een stoomketel en smidse en een schoorsteen, kregen allemaal een plek binnen het bedrijf.
In de jaren vijftig en zestig kende de zagerij een absoluut hoogtepunt. Ze leverde gebruiksklaar hout af voor onder andere bouwprojecten in de Olmense Zoo, de Abdij van Averbode, etc. maar ook voor paletten, snijhout voor de lokale klompenindustrie, houten bakjes voor Philips, appelsienenkisten voor Palestina…
Om de stoommachines aan te drijven werd het houtafval uit de productie verbrand, circulaire economie in de dop dus!
Eind jaren negentig doofde de productie langzaamaan uit, en in 1993 werd het geheel als beschermd monument aangeduid. In 2001 werd de gemeente Laakdal eigenaar werd van de site, die we aan een grondige renovatie onderwierpen. Nu kunnen bezoekers binnen de boeiende geschiedenis van de stoomzagerij ontdekken aan de hand van een educatief parcours, eventueel gecombineerd met een fijne daguitstap met onze originele eTuktuks! Ben je echt helemaal gefascineerd door lokale houtindustrie? Breng dan ook een bezoekje aan Het Klompenmuseum