Stoomzagerijfeest: welkom op 8 september

28
mei
2024

Door de vele regen van de voorbije maanden, hebben de omgevingswerken aan de Stoomzagerij vertraging opgelopen. Hierdoor zal het Stoomzagerijfeest van juni (zoals aangekondigd in Laakdal Leeft in de editie van mei) verplaatst worden naar zondag 8 september.

Banner nieuwe datum

Feestelijke opening met Openmonumentendag

Op zondag 8 september '24 - niet toevallig met Openmonumentendag - verwelkomen we je graag op de feestelijke opening van onze Stoomzagerij.

Er zal een leuke feestmarkt zijn met verschillende standhouders uit Laakdal en het Merodegebied, die wat lekkers aanbieden. Neem deel aan een van de workshops en breng een bezoek aan de kunsttentoonstelling rond het thema ‘hout’. Ook voor onze jonge bezoekertjes is er aangepaste animatie voorzien!

Daarnaast kan je ook een kijkje nemen bij het permanente aanbod van de eTuktuks en fietsen. Je kan kennismaken met de authentieke werktuigen en machines van de stoomzagerij. Dankzij interactieve QR-codes kan je filmpjes bekijken waarin de zussen Beyens - de kleindochters van oprichter Alfons - het verhaal achter de stoomzagerij vertellen.

Praktisch

 • Zondag 8 september
 • Doorlopend van 14.00 u. tot 20.00 u.
 • Stoomzagerij: Heistraat, Vorst-Meerlaar
 • Parking en fietsenstalling voorzien op wandelafstand bij Grondwerken & Tuinaanleg Van Rooy, Willekerstraat 4

Inrichtingsplan Stoomzagerijfeest

Unieke stoomzagerij in Laakdal

Wist jij dat er in onze gemeente een uniek voorbeeld van een goed bewaarde stoomzagerij staat, met alle werktuigen en machines aanwezig?!

De stoomzagerij in de Heistraat werd aan het begin van de 20ste eeuw door Alfons Beyens opgericht. Het familiebedrijf bleef uiteindelijk actief tot in 1996, met als topperiode de jaren zestig. De site is een uniek voorbeeld in België van een goed bewaard gebleven stoomzagerij. Het werd dan ook in zijn geheel als beschermd monument aangeduid in 1993. In 2001 werd de gemeente Laakdal eigenaar van de site, die sindsdien een grondige renovatie onderging. In 2019 werd de restauratie van de stoomzagerij afgerond: niet alleen het gebouw maar ook de machines werden hersteld in hun oude glorie. Momenteel is men bezig met de inrichting van de buitenruimte met o.a. speeltuigen, een zandbak, zitbanken, picknickplekken en parkeerplaatsen.

Op zondag 8 september is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen!


Contactinformatie

 • Vrije tijd

  Gemeentehuis Laakdal

  Markt 19
  2430 Laakdal

  Openingsuren

  • Vandaag open van 09:00 tot 12:00, van 14:00 tot 16:00, van 18:00 tot 20:00
  • Morgen open van 09:00 tot 12:00, van 14:00 tot 16:00
  Alle informatie