Tuinstraten - laatste oproep!

27
mrt
2024

Samen tuinstraten maken

Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om het straatbeeld te vergroenen en verblauwen. Denk aan geveltuinen aanleggen, voortuinen ontharden, plantvakken opfleuren, bomen en bloembollen planten, regenwatertonnen plaatsen… Ze doen dit niet alleen. Geselecteerde straten krijgen begeleiding en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, gratis plantpakket, buurtfeest…). Het project is een samenwerking tussen IOK, Commons Lab en de Kempense gemeenten.

Waarom tuinstraten?

Heel wat straten en (voor)tuinen zijn erg verhard en hebben weinig groen. Hierdoor kan water niet goed infiltreren in de bodem én warmen onze steden en dorpskernen op. Samen kunnen we hier iets aan doen. Door onze (voor)tuinen en straten groener in te richten vermijden we wateroverlast, maken we onze omgeving weerbaarder tegen warme zomerdagen en zorgen we voor meer biodiversiteit.

Bovendien is een groene straat mooier en gezelliger, wat zorgt voor meer verbondenheid. Kortom: een fijne plek om samen met buren aan te werken en in te vertoeven.

Meer inspiratie

Laat je inspireren tijdens de digitale infosessies op donderdag 4 april of dinsdag 16 april om 19.30 u. We tonen je enkele inspirerende voorbeelden van tuinstraten en geven tips hoe je zelf aan de slag kan gaan. Je leert er ook alles over wat een tuinstratentraject precies inhoudt. Kortom: een eerste stap op weg naar een tuinstraat.

De infosessies zijn gratis, maar we vragen je om vooraf in te schrijven via www.kempen2030.be/tuinstraten/infosessies

Enthousiast?

Spreek enkele buren aan over het project en stel jullie straat tot en met 28 april 2024 kandidaat via www.kempen2030.be/tuinstraten.

In de loop van mei krijg je een bericht of je straat al dan niet gekozen is. Het traject loopt van mei tot en met december 2025.


Contactinformatie