Ken jij onze zadenbib al?

27
mei
2024

Wist je dat ... je in onze bib niet alleen boeken vindt, maar ook zaden? In de zadenbib kan je terecht voor zaden van groenten, kruiden en bloemen. Je kan deze gratis meenemen. In ruil oogst je zelf zaadjes en schenk je een deel terug.

Door het grote succes is onze voorraad echter stilaan uitgeput. Heb je zelf zaadjes, breng ze dan binnen zodat je andere mensen blij kan maken!

De zaden moeten onbespoten en droog zijn. Stop ze in een papieren zakje of envelop en schrijf op de verpakking de naam van de zaden en het jaar van oogsten. 

Zaden oogsten en bewaren: zo pak je het aan!

Plukken

Na de bloei, meestal in de nazomer en beginnende herfst, produceren bloemen zaadjes die je kunt oogsten. Je tuin is dan een schatkamer aan gratis nieuwe planten.

  • Zodra de bloemen en zaaddozen droog zijn, ze zijn dan meestal gelig of bruin van kleur, kun je ze afknippen. Snijd de uitgebloeide bloem af inclusief ongeveer twintig centimeter van de stengel van de plant.
  • Doe dat op een droge, zonnige dag en oogst alleen zaadjes van gezonde en sterke planten die niet zijn aangetast door schimmels of andere ziekten.

Tip: laat wat van de uitgebloeide bloemstengels staan. Vogels en insecten knabbelen hier graag aan. Door stengels te laten staan, kan de plant zelf op haar natuurlijke wijze zaden verspreiden.

Drogen

Het is belangrijk dat de zaadjes goed droog én schoon zijn voor je ze opbergt. Je kunt de afgeknipte bloemstengels een paar weken laten drogen in de papieren zak, of je kunt ze uitschudden op een groot blad papier en de zaadjes aan de lucht laten drogen. Leg ze daarvoor op een droge, warme plek in huis.

Om de zaadjes schoon te maken, verwijder je het omhulsel waarin ze zijn gegroeid. Dat doe je door de zaden voorzichtig in je handen te wrijven, erop te blazen of ze door een keukenzeef te halen.

Bewaren

Eens de zaden goed droog zijn, is het van belang om ze goed op te bergen zodat je ze volgend seizoen opnieuw kunt zaaien. Bewaar ze niet los in een plastic doosje of zakje, want dat wordt vochtig en veroorzaakt schimmel.

Stop de zaadjes eerst in een papieren zakje, koffiefilter of envelop en schrijf de naam van de bloem en de datum op de verpakking.

Nu zijn je zaadjes klaar om binnen te brengen in onze zadenbib!


Contactinformatie